Politerno > Україна і світ > Справа Шеремета: захист каже про порушення і маніпуляції, Зеленський про вибачення поліцейських

Справа Шеремета: захист каже про порушення і маніпуляції, Зеленський про вибачення поліцейських

  • 11 Лютого, 2020
  • 859 Переглядів
  • 0

Експертиза ходи, яка підтвердила причетність фігурантів справи про вбивство Павлв Шеремета, проведена із порушенням закону і містить маніпуляції.

Про це заявляє захист Андрія Антоненка.

“Експерт Айван Бірч отримував всі матеріали від поліції і передавав матеріали поліцейським, а не так, як положено по закону робити – обмінюватись з експертною комісією, саме з Інститутом судових експертиз…  Відеофайли передавав для дослідження Бірчу не КНДІСЕ, а такий собі Рибачук Максим Васильович, полковник, начальник відділу міжнародного розшуку осіб департаменту міжнародного поліцейського співробітництва. Він же консультував Бірча, і це прямо написано в експертному висновку. Тому ця особа (Бірч – ред.) не може вважатись незалежним експертом”, – зазначив юрист Леонід Маслов.

На його думку головна маніпуляція, яка зроблена в висновках психологічної експертизи, – те, що експерти-психологи перебрали на себе повноваження робити висновки з біомеханіки.

“Такі висновки експерт-психолог робити не може… Їх сертифікати психолога були використані щоб легалізувати пересічну думку, звичайну думку неспеціалістів… Всі психологи кажуть, що не компетентні в цих питаннях”, – стверджує Маслов.

“Голова експертної комісії Юрій Ірхін був раніше помічений на фальсифікаціях… Захист має докази, що пан Ірхін сфабрикував експертизу на поліграфі, яку він проводив у справі “Ендрю”, – додав юрист.

Захист кзаявляє, що основна діяльність британського експерта Айвана Бірча – тренерсто по карате. За словами адвокатів, Бірч не знає української мови, але підписав український текст експертизи.

Крім того, захист стверджує, що у книжці, на яку посилався екпсерт, вказано, що хода особи не є унікальною, і не існує жодних наукових теорій, за якими можна відрізнити одну особу він іншої на основі ходи.

У свою чергу президент Володимир Зеленський в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив, що якщо у справі вбивства журналіста “Української правди” Павла Шеремета обвинуваченню не вистачить доказів, то правоохоронці як мінімум мають вибачитися.

“Якщо це неправда у справі Шеремета, якщо суд вирішить, що обвинувачення не обгрунтоване до кінця і не вистачає доказів, то всі правоохоронці, які цим займалися, вони вибачаться, як мінімум. Вони можуть вибачитися, якщо це була просто помилка, а якщо там були якісь спеціальні речі, то вибаченнями цю справу не закрити”, – сказав президент.

За його словами, він не шкодує, що прийшов на презентацію попередніх результатів розслідування: “Є багато фактів, одні з них серйозні, інші слабші. Тому я говорив “вірогідні виконавці”, “ймовірні вбивці”. Я був дуже радий, що ми зрушили таку серйозну справу”.

Нагадаємо, слідство оголосило підозри у справі Шеремета, спираючись на експертизи, які встановила, що вбивці на відеозаписах і підозрювані – одні і ті самі особи. В експертизах щодо двох фігурантів, Андрія Антоненко та Юлії Кузьменко, міститься аналіз їхньої ходи, проведений Авайном Бірчем. Поліція називала його “одним із кращих експертів із Великої Британії”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE