Politerno > Україна і світ > Зеленський призначив людину Ахметова куратором вугільної галузі, але заявив, що “смотрящі” мають зникнути

Зеленський призначив людину Ахметова куратором вугільної галузі, але заявив, що “смотрящі” мають зникнути

  • 25 Лютого, 2020
  • 1002 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський доручив уряду створити Координаційний центр із трансформації вугільної галузі за головування віце-прем’єра Дениса Шмигаля.

Як передає УП, про це він сказав, виступаючи на всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі.

“Кабмін повинен створити координаційний центр по трансформації вугільної галузі на чолі з віце-прем’єром Денисом Шмигалем. Обов’язково включити до складу представників вугільних підприємств, місцевої влади, голів ОДА, відповідних областей”, – підкреслив Зеленський.

Він також доручив Мінекоенерго визначити потребу української енергетики на найближчі 10 років.

“Завдання профільного міністерства – визначитися, яким повинен бути енергобаланс вугілля, і яка в ньому частка теплової генерації. У цілому ми будемо рухатися таким шляхом. Повинен бути гарантований ринок збуту вугілля. Цей ринок збуту – українські ТЕС. Друге: держава повинна захистити українське вугілля. Потрібен довгостроковий енергетичний баланс. Потрібно зрозуміти, скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років”, – додав він.

*З січня 2018 року по серпень 2019 року Шмигаль був директором Бурштинської ТЕС, яка належить Рінату Ахметову.

Під час своєї промови, президент запропонував енергетичній компанії ДТЕК Ріната Ахметова, приватизувати неприбуткові шахти, та готовий у разі потреби, посприяти вирішенню питання з Антимонопольним комітетом.

“Якщо говорити про приватизацію Центренерго, то треба говорити з неприбутковими шахтами, я думаю це прекрасна ідея… Тут до речі пан Тімченко (Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК – ЕП)… у мене до вас питання: будете приватизовувати неприбуткові шахти?”, – зазначив Зеленський і не почувши чіткої відповіді продовжив:

“Якщо ви не готові, і АМКУ буде проти, я з ними поговорю – вони будуть “за”, – запевнив президент.

Далі Зеленський наголосив, що ДТЕК повинні допомогти державі знайти сильних партнерів у вугільній галузі, які зможуть приватизувати і вкладати гроші в модернізацію шахт.

“А якщо не знайдете…” – Зеленський показав красномовний рух (див. головне фото).

Також, президент оручив міністру енергетики та захисту довкілля Олексію Оржелю провести фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств і передати результати до правоохоронних органів.

“За 15 років дотації держави у вугільну галузь склали 75 мільярдів гривень.. за ці роки борги держави перед підприємствами зросли до 28 мільярдів. Дивна формула за якою держава вкладає гроші і отримує збитки. Ми чудово розуміємо, хто є бенефіціарами цієї формули. …Термін “смотрящіє” за шахтами має зникнути, разом із самими “смотрящімі”, – заявив Зеленський.

Президент доручив Мінекоенерго провести аудит вугільних підприємств та відзвітуватися.

“Я доручаю пану Оржелю (міністру Мінекоенерго – ред.) в найкоротші терміни провести повний фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств, відзвітувати публічно та передати результати в правоохоронні органи”, -резюмує Зеленський.

Під час наради, глава держави отримав скаргу від працівників центральних збагачувальних фабрик “Україна”, “Мирноградська” та “Росія” на їхнього власника Віталія Кропачова щодо п’ятимісячної невиплати зарплат та заявив, що передасть її до правоохоронних органів.

“Кропачов – він аферист?”, – запитав у відповідь у залу Зеленський.

За його словами, він, “коли йому ставлять завдання, як дресирований пес”.

“Кропачов – почув. Потім ви сказали Насалик (екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик – ред.). Його туди ж? Інформацію передам, нехай правоохоронні органи розбираються”, – підкреслив Зеленський у відповідь на звинувачення на адресу Насалика за нібито вилучене у шахти “Україна” обладнання.

Читайте також: Зеленський на камери доручив виплатити борги шахтарям і пригрозив Кабміну (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE