Politerno > Україна і світ > ДБР розслідує злочинну змову керівництва “Михайлівського” з працівниками Нацбанку

ДБР розслідує злочинну змову керівництва “Михайлівського” з працівниками Нацбанку

  • 25 Лютого, 2020
  • 1087 Переглядів
  • 0

У найближчий час українці можуть стати свідками арештів працівників Національного банку. 

В ході розслідування справи банку «Михайлівський» (№42019000000002511) слідчі Державного бюро розслідувань зафіксували не тільки змову колишніх керівників банку “Михайлівський” із власниками та керівниками інших комерційних банківський установ, але і з працівниками НБУ. 

Видання Finbalance опублікувало цитату зі справи з розслідування сумнівних операцій «Михайлівського» в лютому 2016 року: “за попередньою змовою із власниками та керівниками інших комерційних банківський установ, а також за участю службових осіб регулятора банківської системи спільно розроблено план злочинних дій щодо виводу активів з ПАТ «Банк Михайлівський» та доведення його до неплатоспроможності”.

ДБР не назвало імен підозрюваних посадових осіб в НБУ. Однак відомо, що в той час директором департаменту банківського нагляду Національного банку (підрозділу, яке повинно контролювати ситуацію в банках) була Катерина Рожкова. Зараз вона домоглася свого підвищення до першого заступника голови НБУ, однак це не знімає з неї відповідальності за старі діяння. 

Слідство Держбюро розслідувань залишається в центрі уваги громадськості. Цікаво, що куратор Нацбанку, який знаходився в проблемному «Михайлівському», пропустив повз вуха і повз свій контроль виведення величезної суми грошей – цілих 900 млн грн. ДБР навіть видало назви 8 компаній, на які виводилися кошти: ТОВ «Атлантіс-буд груп», ТОВ «Капітал-буд груп», ТОВ «Альфа-інвест сервіс», ТОВ «Олімпік пром Сервіс», ТОВ «Ярос груп», ТОВ «Омега компані ЛТД», ТОВ «Валькірія сервіс, ТОВ «Максі-пром сервіс».

Загальновідомо, що без підпису куратора НБУ з проблемного банку не може вийти ні гривні. Тому відтік гігантської суми, коли «Михайлівський» вже був «під ковпаком» регулятора, виглядає не просто підозріло, а відверто злочинно. Навіть якщо нацбанківський куратор і його начальник в той момент – Рожкова – спробують довести, що вони не знали про виведення коштів у них з-під носа, це не може зійти за банальний непрофесіоналізм. Це буде злочином у будь-якому випадку, а за якою статтею його кваліфікувати – залежить від слідчих ДБР – або злочинна недбалість, або відверті зловживання і корупція.

Можливо, правоохоронці у найближчий час повідомлять про свої висновки, можливо, почуємо ми і коментарі з боку самої Рожкової. Яка, за чутками, вирушила на гірськолижний курорт до Австрії, і, можливо, зустрінеться там з колишньою очільницею НБУ Валерією Гонтаревою, для узгодження своїх свідчень у кримінальній справі. 

Як не крути, а посадкою лише керівників і акціонерів «Михайлівського» історія з виведенням капіталів з проблемного банку закінчитися не повинна. Банківський регулятор також зобов’язаний понести відповідальність. 

Нагадаємо, на минулому тижні ДБР повідомило про підозру у зловживанні повноваженнями і службовій підробці колишньому главі банку “Михайлівський”, двом його заступникам та чотирьом членам кредитного комітету банку.

За висновками ДБР, дії підозрюваних завдали збитки Фонду гарантування вкладів на суму 283 млн грн внаслідок видачі кредитів двом пов`язаним компаніям, розуміючи, що ці гроші не будуть повернуті.

Підозрюваним загрожує штраф від 400 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Як зазначається, розслідування інших епізодів можливих злочинів колишнього керівництва банку триває. Перевіряється причетність до них й інших співробітників і власників банку, зазначили в ДБР.

У грудні ДБР повідомило про підозру екс-главі банку “Михайлівський” в нанесенні збитку ФГВФО на суму 870 млн грн. За даними ДБР, загальні збитки Фонду від дій керівництва банку – 2,4 млрд грн.

Як повідомлялось, 9 червня 2017 року у Києві зібралося близько сотні вкладників банку “Михайлівського” з вимогою зустрічі з президентом, вони намагалися відтіснити правоохоронців.

28 червня на Банковій сталися сутички між поліцією і вкладниками банку “Михайлівський”. Вкладники намагалися прорватися до АП, однак правоохоронці перекрили їм шлях. В результаті між поліцією і протестувальниками сталися зіткнення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE