Politerno > Україна і світ > Міністр спорту Гутцайт є фігурантом справи про мільйонні розкрадання

Міністр спорту Гутцайт є фігурантом справи про мільйонні розкрадання

  • 6 Березня, 2020
  • 1098 Переглядів
  • 0

Міністр спорту новопризначеного уряду Вадим Гутцайт фігурує у матеріалах справи про можливі розкрадання держкоштів на закупівлях човнів для київських спортсменів.

Про це повідомляє УП з посиланням на судове рішення.

За версією слідства, посадовці Київської міської держадміністрації та “підконтрольний їм” керівник дитячо-юнацької спортивної школи “Регата” могли бути причетні до розкрадання 2,249 млн гривень.

Також йдеться про можливу підробку документів, на підставі яких у 2016-2019 роках перераховувались бюджетні кошти за непоставлений товар.

У матеріалах згадується безпосередньо директор департаменту молоді та спорту КМДА – цю посаду обіймав Гутцайт до призначення міністром.

Розслідування веде головне управління Національної поліції у Києві. Справу відкрили у вересні 2019 року.

Зазначається, що з 2016 року з державного бюджету виділяються кошти для закупівлі човнів для занять спортсменами академічним веслуванням. Розпорядником коштів є департамент молоді та спорту КМДА.

У 2016 році було виділено 1,860 млн грн, у 2017 – 2,480 млн, у 2018 – 2,399 млн, у 2019 – 8,1 млн.

Поліція встановила, що більшість тендерів вигравав один і той самий підприємець, який одночасно є тренером підконтрольної КМДА дитячо-юнацької спортивної школи “Буревісник”. При цьому умови закупівлі нібито спеціально прописували під цього підприємця.

Судячи з даних Prozorro, цим підприємцем є Яхнієнко Олександр Васильович. Він сам колишній спортсмен, раніше постачав інвентар, в тому числі, школі “Буревісник” а нині значиться її старшим тренером-викладачем. Наразі чоловік уже закрив свій статус підприємця.

За підрахунками платформи Clarity Project, у 2017–2019 роках Яхнієнко подавався на 25 державних тендерів, з яких 20 – виграв. Усі закупівлі стосувались човнів, весел або іншого спортивного інвентарю. Загальна вартість тендерів, на яких Яхнієнко здобув перемогу, становить 12,8 млн гривень.

Олександр Яхнієнко

Слідство вважає підприємця підконтрольним Вадим Гутцайту та його заступнику, які розподіляли між собою та іншими посадовцями прибуток від поставки човнів із Білорусі, Італії та Німеччини.

При цьому вартість товару нібито завищувалась: замість 600 тисяч гривень кожен човен коштував Києву 1 млн. Таким чином, прибуток посадовців за один човен складав 400 тисяч.

Крім того, поліція встановила, що кошти перераховувались Яхнієнку ще до того, як він доставить човни в Україну.

Для цього директор спортивної школи “Регата” нібито за вказівкою посадовців КМДА підписував підроблені податкові накладні. 

Зокрема, у липні 2019 року Яхнієнко підписав договір на постачання до “Регати” трьох німецьких човнів Empacher. За це йому перерахували 2,249 млн гривень.

30 серпня директор “Регати” сказав правоохоронцям, що човни поставлені, однак відсутні в Україні, бо вони задіяні збірною на чемпіонаті світу в Австрії.

Разом із тим, за словами головного тренера збірної, човнів він не отримував та на змагання за кордон їх не вивозив. Представники заводу Empacher нібито доставили один човен на змагання, але по їх закінченню одрази забрали назад. Доставкою займався директор школи Києва “Буревісник”.

Коли 4 вересня збірна повернулась в Україну, у її вантажі не було човнів, поставлених фігурантами справи.

За наявною у слідства інформацією, човни марки Empacher у 2019 році взагалі не перетинали державний кордон та не розмитнювалися.

Човен Empacher R48. Такі човни купували у Києві нібито за завищеною ціною
Фото: сайт виробника EMPACHER

На момент публікації новини її надав лише керівник школи, яка купувала човни. 

“Інвентар є, спортсмени готуються до змагань. Є певна група людей, яка скаржиться чомусь. Ніяких порушень я не бачу… Човни купувалися згідно чинного законодавства, через Prozorro, через тендер. Ніяких не було нарікань, а зараз раптом виникає сумнів”, – сказав керівника школи “Регата” Сергій Шаль

Постачальник і тренер Олександр Яхнієнко не став коментувати розслідування, додавши, що “не хоче свідчити проти себе”. Він запропонував звернутись до свого адвоката, але відмовився назвати його ім’я.

Редакція видання намагалась дізнатися позицію міністра спорту Вадима Гутцайта, однак поки відповіді не отримала.

Як писали ЗМІ перед призначенням нового Кабміну, Гутцайт може бути причетним до бізнесу в Росії. Зокрема, значився співвласником російського ТОВ “Альтаир” (СТО “Чемпіон” в Лубні під Москвою) разом з двома відомими російськими фехтувальниками Ільгаром Мамедовим та Станіславом Поздняковим.

Крім цього, Гутцайт у 2018 році був одним із співвласників російського ООО “Альтаир” (СТО “Чемпіон” в Лубні під Москвою) разом з двома відомими російськими фехтувальниками Ільгаром Мамедовим та Станіславом Поздняковим.

Наразі серед співзасновників “Альтаир” Гутцайт не значиться, однак історія змін в російських реєстрах вказує, що свою частку він передав Мамедову.

Ільгар Мамедов – багаторічний головний тренер збірної Росії з фехтування, має звання полковника Збройних Сил РФ.

Станіслав Поздняков разом з Гутцайтом став у 1992 році олімпійським чемпіоном у складі Об’єднаної команди.

Свого часу був депутатом від “Єдиної Росії” в Новосибірській обласній раді, підполковник російської армії.

Зараз Поздняков обіймає посаду президента Олімпійського комітету Росії.

2019 року на позачергових парламентських виборах мав балотуватися до Верховної Ради від “Слуги народу”. Був у прохідній частині списку під номером 81, однак від участі відмовився.

4 березня Верховна Рада звільнила Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра на підставі поданої ним заяви. Це означає автоматичну відставку усього Кабміну.

Цього ж дня Верховна Рада 291 голосом проголосувала за призначення прем’єр-міністром в.о. віцепрем’єра Дениса Шмигаля.

Ввечері 4 березня Верховна Рада проголосувала за призначення нового складу уряду. Міністром спорту став Вадим Гутцайт.

Новий міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, який змінив Дмитра Дубілета, раніше негативно відгукувався в мережі про тоді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського і активно підтримував його попередника Петра Порошенка.

Читайте також: Щоб не сталось, як з Януковичем. Що означає для України відставка Рябошапки

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE