Politerno > Україна і світ > На суд по MH17 не прийшов жоден з підозрюваних – родичі загиблих вимагатимуть компенсації

На суд по MH17 не прийшов жоден з підозрюваних – родичі загиблих вимагатимуть компенсації

  • 9 Березня, 2020
  • 1071 Переглядів
  • 0

У судовому комплексі Схіпхола поблизу аеропорту Амстердама розпочалися перші слухання у справі про збиття Боїнга-777 Малайзійських авіаліній в небі над Донбасом.

Підсудними є троє росіян: Сергій Дубинський, Ігор Гіркін та Олег Пулатов, а також громадянин України Леонід Харченко.

“Є два звинувачення. Перше – це вбивство всіх людей на борту MH17. Друге – вчинення дій, що призвели до катастрофи лайнера. Суд, якщо підтвердить звинувачення, має встановити, хто був причетний до цього, хто брав участь”, – розповіла журналістам Мерайє Кнайф, суддя-речник суду, у якому будуть відбуватися слухання.

Родичі загиблих вважають, що цей процес та вирок у ньому дозволить притягнути до відповідальності представників російської політичної та військової еліти, причетних до збиття авіалайнера.

Головуючий у процесі Хендрік Стейнхаюс, розпочинаючи процес, повідомив, що жоден зі звинувачуваних не прибув до суду.

Жоден з них не є нідерландцем, і злочин відбувся за межами Нідерландів, але процес відбувається за нідерландським законодавством”, – пояснив суддя.

Він також повідомив, що Олег Пулатов представлений у процесі командою адвокатів. “Представники звинувачених мають доступ до документів, які вони вважають важливими”, наголосив Хендрік Стейнхаюс.

Російського військового Пулатова, що у 2014 році був одним з керівників розвідки бойовиків на Донбасі представляє гаазька компанія Sjöcrona van Stigt у особі адвокатів Бодевайна ван Ейка та Сабіне тен Дусхате. Також їм допомагатиме російська юристка Єлєна Кутіна, однак Стейнхаюс наголосив, що росіянка за нідерландським законодавством не має права виступати в суді.

Частина родичів загиблих вимагатимуть фінансової компенсації.

Виступаючи на початку слухань головуючий суддя Хендрік Стейнхаюс оголосив, що до суду надійшли заяви із вимогами про фінансову компенсацію. “84 родичі загиблих родичів повідомили про вимоги щодо компенсації”, – заявив він.

Суддя не розкрив деталі щодо заявлених вимог про компенсацію, ці дані будуть оприлюднені згодом. Він водночас наголосив, що заяви про компенсацію мають бути належним чином обґрунтовані.

Також відомо, що 49 родичів загиблих планують виступити із виступами під час слухань.

Наразі не повідомляється, громадяни яких держав заявили про свою вимогу щодо компенсації. “Європейській правді” відомо, що до Нідерландів прибули представники загиблих з різних країн, включаючи одну з найвіддаленіших – Австралію. У катастрофі Boeing-777 рейсу MH-17 загинуло 298 людей, 196 з яких були громадянами Нідерландів.

Нагадаємо, 3 лютого, прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у збитті малайзійського Boeing рейсу МН17 на Донбасі і викликала їх для слідчих дій.

Раніше ми повідомляли, що у Об’єднаної слідчої групи з розслідування збиття літака рейсу MH17 в небі над Донбасом є свідок, який бачив запуск ракети по майлазійскому Боїнгу.

Читайте також: Рейси MH-17 на Донбасі та PS752 в Ірані збито за одним сценарієм

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE