Politerno > Україна і світ > США почали у Південній Америці операцію по боротьбі з наркотиками – Мадуро готується до війни (Відео)

США почали у Південній Америці операцію по боротьбі з наркотиками – Мадуро готується до війни (Відео)

  • 6 Квітня, 2020
  • 1018 Переглядів
  • 0

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про мобілізацію національної артилерії для відсічі США. Раніше Дональд Трамп почав військову кампанію проти наркокартелів Південної Америки і оголосив про перекидання військової техніки в регіон. Мадуро вважає, що дана операція проводиться для організації держперевороту в Венесуелі і його повалення. Чи варто чекати появи на карті нової гарячої точки?

Президент Венесуели Ніколас Мадуро наказав мобілізувати національну артилерію для захисту Боліваріанської Республіки від фінансованих США і Колумбією угруповань, які хочуть «вчинити терористичні дії і державний переворот» в умовах пандемії коронавирусу і карантину. Про це він оголосив під час виступу в Каракасі. 

Глава держави додав, що мобілізація відбувається в рамках діючої операції «Боліваріанський щит» «для підготовки до боротьби за мир у Венесуелі».

Ситуація в Західній півкулі помітно активізувалася. За розпорядженням президента Дональда Трампа, США у співпраці з 22 країнами запускають в регіоні масштабну операцію по боротьбі з наркокартелями. З цією метою Пентагон направляє в Карибське море додаткові есмінці ВМС, кораблі, літаки, вертольоти і катери берегової охорони. Американський міністр оборони Марк Еспер стверджував, що операція буде спрямована і на «корумповані особи» з венесуельського уряду, які «спираються на прибуток, отриманий від продажу наркотиків, щоб зберігати свою репресивну владу».

Минулого тижня влада США висунула звинувачення в причетності Мадуро і 14 його соратників до торгівлі наркотиками. Кільком обвинуваченим, в тому числі президенту Венесуели, загрожує тюремне ув’язнення аж до довічного. Більш того, Вашингтон призначив нагороду 15 млн доларів за видачу Мадуро. За відомості про інших учасників цього списку винагорода складе 10 млн доларів.

За словами генпрокурора США Вільяма Барра, Вашингтон не вважає Мадуро президентом Венесуели і порівнює його з колишнім лідером Панами Мануелем Нор’єгою, якого американці скинули у 1989 році в результаті військового вторгнення після аналогічних звинувачень в наркоторгівлі.

Мадуро побачив у погрозах США дії часів Дикого Заходу і заявив, що в разі американської агресії за нього заступляться військові і народ. Мадуро також відкинув звинувачення в наркоторгівлі, підкресливши, що останні 15 років Венесуела утримує рекорд по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. У свою чергу глава МЗС Венесуели Хорхе Арреаса назвав звинувачення на адресу керівництва країни «новою формою держперевороту» і вказав на внутрішню політичну підоснову дій Вашингтона.

На початку тижня держсекретар США Майк Помпео запропонував Мадуро угоду з метою передати владу тимчасовому уряду і виконати інші умови в обмін на пом’якшення санкцій і гуманітарну допомогу. Каракас відповів відмовою, але висловив готовність підтримати боротьбу американців з незаконним обігом наркотиків.

Більшість експертів вказують на той факт, що американцями кораблі, які розгортаються в Карибському морі не призначені для інтервенції. Єдиний варіант вторгнення можливий з боку Колумбії, де вже знаходяться американські війська.

Але і Мадуро більше брязкає зброєю, ніж мова йде про реальний захист. Аналітики зазначають, що артилерія – це не ті сили, які повинні прикрити країну від можливої ​​американської інтервенції.

Читайте також: Російські “рятівні” контингенти, як нова форма гібридної війни в умовах коронавірусу

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE