Politerno > Україна і світ > Право на помилку. Різниця між “слугами” і реформаторами

Право на помилку. Різниця між “слугами” і реформаторами

  • 14 Квітня, 2020
  • 1759 Переглядів
  • 0

Нардепи від “Слуги народу” у Верховній Раді в понеділок, 13 квітня, нап’ялили футболки з текстом “Маю право на помилку!”. Що ж, мають, звичайно. І вони це право реалізували сповна – як мінімум, тоді, коли вибирали вбрання для появи в парламенті, пише Олексій Кафман з ДС.

Але вони, зрозуміло, мали на увазі не цю помилку. Вони про це навіть не думали, якщо вже на те пішло. Для них, схоже, це свого роду маніфест, ляпас громадському смаку: утріться, недоброзичливці, в нас карт-бланш. Гарантований, на хвилиночку, самим Лєшеком Бальцеровичем.

Ось тільки архітектор польського економічного дива говорив, що цей привілей – право на помилку – мають у своєму розпорядженні реформатори. Тобто, люди, які проводять реформи. І не бояться брати на себе відповідальність. Здавалося б, все просто: право на помилку має той, хто відповідає відразу двом умовам. 

1. Той, результатом чиїх зусиль є відчутне поліпшення роботи державної машини і, відповідно, життя громадян, в ідеалі, звичайно, усіх, хоча зараховуються і просто великі групи, а не окремі індивідууми і клани.

2. І той, хто заради такого поліпшення готовий ризикувати і жертвувати чимось цінним для себе: ставити на кін свою кар’єру, репутацію, а в деяких випадках – здоров’я і саме життя.

Дозвольте, ці хлопці в футболках – вони дійсно такі? Це точно про наших законотворців? Можливо, таким є президент? Або члени Кабміну? Відповісти дуже просто: достатньо “тесту танцюриста”. Якщо в риториці головним мотивом виступає “ми хотіли, але нам завадили”, якщо жоден із спонсорів чергового провалу виявляється не вхожий у владну команду, то будьте впевнені: перед вами імітатори. 

Якщо найдієвішим засобом від лісової пожежі виявляється дощ, а ключовим елементом боротьби з пандемією стає закриття кіосків з шаурмою, якщо закон проти інтересів головного фінансового упиря країни уподібнюється коту Шредінгера, якщо ринок землі виявляється чимось середнім між настанням комунізму і приходом Царства Небесного, а віра в це Царство по одному сумнівному канону служить звільненням від карантину – вони не просто імітатори, але й жалюгідні боягузи, чия друга головна мета – не потрапити під роздачу. Перша, звісно, ​​дістати максимум вигоди зі свого нинішнього положення. Тобто, вони це право на помилку просто узурпували. Взяли без дозволу, поки ніхто не дивився (так-так, це теж було помилкою).

Втім, вони і самі це знають. А можливо, ці написи на футболочках треба не по Бальцеровичу трактувати, а по Уайлду? Не стріляйте, мовляв, в тапера – грає як уміє. Тобто, якщо інтереси якихось впливових людей і постраждали, так це не зі зла, а через недогляд, дайте ще шанс – і все виправимо. Землю, мовляв, землянам, карантин – коринтянам і так далі. Хоча, на стіль витончений перформанс вони не здатні: для іронії, а особливо – самоіронії – потрібен рівень інтелекту, який свідомо перевищує поясну планку жартів службового кварталу.

Що залишається? А залишається емоційний поводок. Той самий, який дозволяє безболісно практикувати офтальмоурінотерапію по відношенню до виборців: всі, мовляв, помиляються – аж до тієї самої “звичайної домогосподарки”. Слуги народу, не сумніваючись, що в її уявленні Бальцерович – це колега і майже однофамілець одеського гінеколога, їй, звичайно, безмежно вдячні. І якщо їй можна пробачити настільки безневинні помилки, то чим вони гірші? Загалом, прекрасне відсилання до життєвої мудрості “Не помиляється той, хто нічого не робить”.

Правда, життєва мудрість розсудливо не конкретизує, що, власне, мається на увазі під цією практикою. Адже в залежності від цього вибудовується і градація помилок:

– Косяк;

– Лажа;

– Злочин;

– Катастрофа;

Усіх їх відрізняє, за великим рахунком, одне: пропорція навичок, лицемірства і ступеня некомпетентності. Але ігнорування цієї пропорції дозволяє з легкістю маніпулювати і підміняти поняття. Уявіть екіпаж “Бука” під Сніжним або “Тора” поруч з тегеранським аеропортом в футболках “Маю право на помилку”. Уявіть, що в таких футболках заступила на чергування злополучна зміна 26 квітня 1986 року на ЧАЕС. Прикиньте цей напис на шевронах загороджувальних загонів НКВС або персоналу бази балістичних ракет на бойовому чергуванні. Уявіть її на капітанському містку “Титаніка”. Ах так, пардон, порівняння нерелевантні – в нашому випадку мова йде усього лише про людей, які пишуть закони. Що ж, у мене для них є альтернативний слоган: “Я не повний ідіот. Деякі фрагменти відсутні”.

Читайте також: Як, всупереч тотальній критиці, були проголосовані зміни до бюджету-2020


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE