Politerno > Україна і світ > “Коронавірус показав, що це за медична реформа… Це ганьба!”: Зеленський хоче змінити підхід до медреформи

“Коронавірус показав, що це за медична реформа… Це ганьба!”: Зеленський хоче змінити підхід до медреформи

  • 22 Квітня, 2020
  • 1049 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський заявив про плани повністю змінити підхід до медреформи.

Про це він сказав в інтерв’ю для фільму “Рік президента Зеленського”, показаного в ефірі українського телебачення.

“Моє враження: особливо коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав, що лікарні не готові. Кількість інфекційних лікарень не готова до такого виклику. Заробітна плата, умови наших лікарів, у яких вони працюють, де немає ремонту в лікарнях вже багато років, і заробітна плата лікарів дуже низька. Інфраструктури медичної немає”, – заявив Зеленський.

“Всі нам говорили, що будьте спокійні, у нас є запас, у нас є маски, їх мільйони на складах, у нас три тисячі працюючих ШВЛ, у нас десятки лабораторій для перевірки тестів. Ну так я вам скажу, що у нас було п’ять непрацюючих лабораторій. Зараз працюють 35. У нас ШВЛ більш-менш працюючих не було навіть тисячі. На країну, де 40 мільйонів. Були прострочені маски. Просто ганьба!” – сказав президент.

“Тому коли великими літерами пишемо на плакаті: “Ось вона, друга черга медичної реформи”, ми бачимо, що після коронавірусу потрібно повністю змінити підхід. Ми тільки зараз побачили, що у нас є. Крім медиків прекрасних і одних з кращих в світі, нічого немає. Ось і вся медична реформа”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, медична реформа, що почалася в квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри).

З 2020 року системні зміни почнуться на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня 2020 року, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров’я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужба здоров’я.

Перед вступом на посаду Зеленський критично відзивався про медичну реформу (на дебатах з Петром Порошенко він дозволив собі вислів “яка це нафіг реформа”), тому після створення робочої групи, яка повинна оцінити медреформу, деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

Після згаданих дебатів і заяви Зеленського, більш ніж 50 громадських організацій звернулися до кандидата у президенти Володимира Зеленського із закликом роз’яснити свою позицію щодо медичної реформи, яку впроваджує МОЗ.

Як заявив на брифінгу спікер виборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков, Медична реформа у нинішньому вигляді поки що влаштовує не всіх громадян України, тому її потрібно оцінити і проаналізувати на предмет можливих коригувань.

У той же час, в лютому цього року, перебуваючи у Полтаві з міністеркою охорони здоров’я Зоряною Скалецькою, прем’єр-міністр Олексій Гончарук відзначив результати медичної реформи.

Також стало відомо, що Комітет здоров’я нації вирішить, чи рекомендувати на розгляд Верховної Ради скасування медичної реформи. 14 березня Комітет відхилив законопроєкт ОПЗЖ щодо скасування закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE