Politerno > Україна і світ > Гончарук розхвалив результати медреформи, розпочатої Супрун

Гончарук розхвалив результати медреформи, розпочатої Супрун

  • 14 Лютого, 2020
  • 876 Переглядів
  • 0

Перебуваючи у Полтаві з міністеркою охорони здоров’я Зоряною Скалецькою, прем’єр-міністр Олексій Гончарук відзначив результати медичної реформи.

Про це Гончарук написав у Telegram і Facebook.

Голова уряду сказав, що 8 із 10 людей в Полтавській області уклали договори з сімейними лікарями. Принцип “гроші ходять за пацієнтом” працює: державні кошти спрямовуються на лікування людей та підвищення зарплати лікарям, а не на утримання стін та ліжок.

За його словами, зарплата лікарів первинної ланки в 2019 році зросла на 50-75% – і становить 11-15 тис. грн, а у медичних сестер зросла на 30-50% і становить 7-9 тис грн.

Прем’єр додав, що на Полтавщині всі медзаклади автономізовані й комп’ютеризовані: “Вони готові до укладення договорів із Національною службою здоров’я. Відповідно, готові й до другої ланки медреформи, яка стартує вже з 1 квітня”.

Гончарук наголосив, що усі 36 центрів первинної медико-санітарної допомоги перетворені в комунальні некомерційні підприємства та підключені до системи eHealth. Договори з НСЗУ теж підписано.

В області працює і перша в Україні сучасна диспетчерська служба, яка щодня приймає понад 1,7 тис. дзвінків від людей.

Гончарук назвав Центральну диспетчерську службу на Полтавщині – одним з найуспішніших прикладів пілоту в рамках медреформи.

Сучасна диспетчерська служба працює з вересня 2019-го. Щодня надходить понад 1,7 тис. дзвінків. З них близько 40% – консультативні.

Прем’єр зазначив, що усього в Полтаві зараз працюють 145 карет швидкої допомоги, із них близько 100 щодня працюють в місті за викликами. Усі карети оснащені GPS-сигналами, а також електрокардіографами. 

Фельдшер, який приїжджає на виклик передає за допомогою електрокардіографа плівки на відстані лікарю. Так можна оперативно виявити інсульт чи інфаркт у людини.

“На жаль, в Україні ми щодня все ще втрачаємо людей через неправильну госпіталізацію та несвоєчасне діагностування. Серед причин раптової смерті переважають інсульти (200 тис. випадків в рік, смертність 20%) та інфаркти міокарда (50 тис. випадків, смертність 30%)”,  – написав Гончарук.

За його словами, мета Уряду на 2020-й рік – врятувати якомога більше життів наших людей, а з 1 квітня стартує другий етап медреформи.

Як відомо, з 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. 

Державної субвенції на фінансування “ліжко-місць” закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2-го кварталу 2020 року не передбачено.

Слід зазначити, що свого часу президент Володимир Зеленський критикував медичну реформу, розпочату Супрун. Особливо українцям запам’яталися його слова “яка це нафіг реформа?” під час дебатів на НСК “Олімпійський” у другого туру президентських виборів.

Голова Верховної ради Дмитро Разумков свого часу заявив, що медична реформа у нинішньому вигляді поки що влаштовує не всіх громадян України, тому її потрібно оцінити і проаналізувати на предмет можливих коригувань.

Читайте також: Українці єдині, кого влада обманула і не евакуювала з Китаю

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE