Politerno > Україна і світ > Комітет ВР схвалив законопроєкт, що дозволить звільнити Ситника

Комітет ВР схвалив законопроєкт, що дозволить звільнити Ситника

  • 28 Квітня, 2020
  • 739 Переглядів
  • 0

Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Раді підтримати законопроєкт, який дозволить звільнити директора НАБУ Артема Ситника.

Про це інформує Центр протидії корупції.

“Члени правоохоронного комітету 20 голосами рекомендували Верховній Раді голосувати в цілому за законопроєкт”. – йдеться в повідомленні.

Мова йде про законопроєкт №3133 нардепа від “Європейської солідарності” Олексія Гончаренка. Його підтримали Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Олександр Бакумов, Григорій Мамка та ін.

Ним пропонується звільняти директора НАБУ за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Таким чином, цей проєкт може стати причиною звільнення чинного керівника НАБУ Ситника. 

Сам Гончаренко в коментарі для УП повідомив, що заяви, мовляв, проти нього у НАБУ є справи, тому у нього конфлікт інтересів – неправдиві.

Нардеп стверджує: “Це неправда — жодної справи немає”. Він додав, що корупціонер не може обіймати посаду в антикорупційному органі.

У ЦПК пишуть, що якщо депутати ухвалять цей законопроєкт, Україна може залишитися без фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду.

Стверджують, що проєкт підриває засади незалежності НАБУ та його керівника, що було однією з вимог МВФ для надання фінансової допомоги Україні.

Проти законопроєкту Гончаренка виступили депутати від фракції “Голос”, які подали 13 альтернативних законопроєктів. Вони вважають, що проєкт Гончаренка політичний і спрямований на переслідування Ситника в інтересах олігарха Ігоря Коломойського.

Крім того, у ЦПК повідомляють, що звільнити чинного директора НАБУ за адміністративне правопорушення неможливо, згідно із чинним законом. Водночас, законопроєктом Гончаренка пропонується звільнити Ситника заднім числом, а це — порушення Конституції.

Слід нагадати, що голову Центру протидії корупції Віталія Шабуніна пов’язують близькі стосунки з Артемом Ситником – обох відносять до прозахідного лоббі, або групи так званих “соросят”. Зокрема Шабунана підозрюють у розкрадання міжнародної технічної допомоги.  14 лютого народний депутат Андрій Деркач повідомив про відкриття Головним слідчим управлінням Нацполіціі провадження щодо Шабуніна.

Читайте також: “Джокер” каже, що Ситник надіється на Захід у питанні загрози відставки (Переписка)

Нагадаємо,  7 лютого у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звільнення глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. На думку його ініціаторів, НАБУ не може очолювати особа з корупційним досвідом.

Згодом Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної ради рекомендував винести постанову про звільнення директора НАБУ Артема Ситника на розсуд парламенту. Тоді Рада не прийняла рішення.

Артем Ситник стверджує, що має намір оскаржувати в Європейському суді з прав людини штраф за відпочинок, завдяки якому він опинився у реєстрі корупціонерів. 

Ситник вважає, що за збором у Верховній Раді підписів за його відставку стоять олігарх Ігор Коломойський і глава МВС Арсен Аваков, який “жадає помсти” за історію з рюкзаками від сина міністра внутрішніх справ. 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів, що Ситник “шукає привід виправдати свою корупцію, звинувачуючи інших”.

Раніше ми писали, що Артем Ситник похизувався “теплими” стосунками НАБУ і СБУ Баканова.

Уночі 17 лютого під будівлю НАБУ у Києві пригнали фуру з антирекламою директора бюро Артема Ситника.

Читайте також: “Золота акція” або як Ситник буде шантажувати Зеленського “Приватбанком”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE