Politerno > Україна і світ > До учасника акції проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки приходила СБУ

До учасника акції проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки приходила СБУ

  • 26 Червня, 2020
  • 758 Переглядів
  • 0

Декілька десятків людей зібралися біля будівлі Міністерства освіти і науки на акцію проти призначення Сергія Шкарлета тимчасовим виконувачем обов’язків міністра освіти і науки.

А до учасника попередньної акції проти призначення Шкарлета, науковця Антона Сененка, вже встигла прийти Служба безпеки України.

Про це Сененко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Ну що, друзі, сьогодні до мене в Інститут (Інститут фізики НАН України) приходив куратор з СБУ. Поспілкуватися про акцію протесту, що відбулася минулого четверга, проти вчорапризначеного міністра”, – написав Сененко.

Науковець каже, що куратор від СБУ “виявився дуже доброзичливим, якими вони зазвичай і бувають”.

За словами Сененка, його цікавили питання хто організатор акції, чи не сплачувалися учасникам акції за це кошти, хто ще був на акції з Інституту, у якому працює науковець.


Науковець Антон Сененко. Фото із його Facebook

“На це я йому принагідно повідомив, що у свій неробочий день (у день акції я взяв відпустку за власний рахунок у зв’язку з сімейними обставинами) я маю повне право приходити на акції, щоб висловити свою громадянську позицію, а хто там був з мого Інституту – відповісти не можу, бо практично всі були у масках.  Про що я відкрито писав на своїй сторінці у фейсбуці. На питання про гроші я відверто і щиро посміхнувся – бо про такі випадки мені нічого не відомо”, – зазначив Сененко.

Також, за словами науковця, представник СБУ запитав, чому Сененко вирішив прийти на акцію протесту.

“Було й дуже дивне питання – для мене основним є наука чи… оце усе …(не знаю, що малось на увазі). Відповів, що звісно наука, а науку можна творити лише в умовах”, – додав Сененко.

Науковець поцікавився в представника СБУ, звідки така цікавість до нього.

“Куратор відповів, що нічого такого, це просто його робота і вони перевіряють інформацію про акцію протесту і чи немає там складу злочину по статті якійсь (чесно, не запам’ятав), а йому сказали (мабуть у службі, тобто мене там читають) , що я є людиною, яка багато чого знає”, – зазначив Сененко.

Науковець вважає, що подібні візити відбудуться й до інших учасників акції.

Раніше Сененко розповідав “Українській правді. Життя”, чому приходив на акцію”:

“В чому взагалі проблема – в його науковому доробку небайдужа наукова громадськість знайшла неодноразові випадки академічного плагіату. Тобто складається враження, що у потенційного очільника МОН немає базового уявлення про академічну доброчесність – а саме вона має бути базовою ознакою людини, що буде керувати наукою та освітою. Бо освіта і наука без академічної доброчесності – це імітація, псевдонаука та маячня”.

Що відомо про Сергія Шкарлета:

  • він балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів;

  • у 2015 році на місцевих виборах балотувався до Чернігівської облради вже від Блоку Петра Порошенка, але його не обрали;

  • у його наукових роботах виявлено великі обсяги плагіату;

  • його звинувачують у корупційних “хвостах”.

Наприклад, у січні 2020-го Чернігівський технологічний університет придбав за державні гроші білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн. 

Також Шкарлет не проти скасувати ЗНО для заочників.

Попри те, що група науковців виявила у роботі Шкарлета значний обсяг плагіату, під час співбесіди кандидат це заперечив.

“Кандидат у міністри також заплутався у законодавчому регулюванні питання щодо мови викладання у закладах освіти, коли сказав, що з 1 вересня буде повністю заборонено навчання російською мовою у школах (а це не так – воно буде просто скорочене)”, пише  народна депутатка Інна Совсун про те, як проходила співбесіда новоспеченого міністра.

У результаті комітет не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду очільника МОН, але рекомендував ВР визначитися щодо кандидатури Шкарлета шляхом голосування.

25 червня Кабінет міністрів призначив колишнього “регіонала”, ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE