Politerno > Україна і світ > Країни Балтії та Польща висунули вимоги Лукашенку – влада Білорусі каже, що відпустила понад тисячу затриманих

Країни Балтії та Польща висунули вимоги Лукашенку – влада Білорусі каже, що відпустила понад тисячу затриманих

  • 13 Серпня, 2020
  • 782 Переглядів
  • 0

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі у спільній заяві в четвер висунули вимоги білоруському президенту Лукашенку, виконання яких дозволить уникнути міжнародної ізоляції. 

Заява розміщена на сайтах президентів чотирьох країн, повідомляє “Європейська правда”

“Ми, президенти Литви, Польщі, Латвії та Естонії як регіональні сусіди Білорусі, члени НАТО і ЄС, хочемо, щоб Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною і процвітаючою країною”, – сказано у зверненні. 

Тому вони закликали Лукашенка виконати три пункти:

– Деескалація ситуації і негайне припинення застосування сили проти білоруського народу;

– Терміново звільнити всіх затриманих учасників протесту, припинити подальше переслідування;

– Негайно розпочати діалог з білоруським народом, організувавши круглий стіл з національного примирення за участю представників уряду та громадянського суспільства. 

“Слухайте голос своїх громадян і дозвольте їм говорити вільно… Це стало б відповідним кроком до початку справжнього національного діалогу. Ми твердо віримо, що діалог – це завжди кращий шлях для просування соціального розвитку, обговорення реформ і майбутнього вашої країни”, – сказано в заяві.

За словами президентів, якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері для співпраці з міжнародним співтовариством залишаться відкритими. 

“Ізоляція – це не шлях до процвітання і розвитку будь-якої нації. Ми готові запропонувати свої посередницькі зусилля для досягнення мирного врегулювання в Білорусі і зміцнення незалежності і суверенітету вашої країни”, – зазначається у заяві. 

Варто зазначити, що ці вимоги містяться у плані з трьох пунктів для врегулювання ситуації в Білорусі, який напередодні оприлюднив президент Литви Гітанас Науседа. 

По-перше, влада Білорусі повинна припинити застосування сили проти своїх громадян і загострення ситуації. 

По-друге, вона має звільнити кілька тисяч затриманих громадян. 

По-третє, білоруська влада повинна відновити діалог зі своїм громадянським суспільством, створивши Національну раду у складі представників уряду та громадянського суспільства.

Науседа запевнив, що президенти Польщі та Латвії підтримують цю ініціативу та готові бути посередниками у переговорах.

Він підкреслив, що ситуацію в Білорусі повинна бути вирішена у мирний спосіб. Але якщо буде потрібно, є альтернатива санкцій. 

“Якщо ця ініціатива не буде прийнята, звичайно ж, може бути так, що залишаться інші альтернативи, про які зараз говорять і в Литві, і в ЄС. Я кажу в тому числі і про санкції – як на рівні ЄС, так і про національні”, – сказав Науседа. 

Також стало відомо, що Європейський Союз зараз готує санкції у зв’язку з подіями в Білорусі й, швидше за все, запровадить їх в кінці серпня.

Вже на вечір 13 серпня голова Ради Республіки Національних зборів країни та довірена особа президента Олександра Лукашенка Наталія Качанова повідомила, що в Білорусі відпустили понад тисячу затриманих людей під зобов’язання неучасті в протестах.

“Нам не потрібна бійка. Чи не потрібна війна. Президент почув думку трудових колективів і доручив розібратися з усіма фактами затримань, які відбулися в останні дні, і зараз йде інтенсивна робота в цьому напрямку. Вже на вечір 13 серпня відпущені понад тисяча осіб під зобов’язання неучасті в несанкціонованих заходах, а неповнолітні передані під розписки батькам”, – запевнила Качанова.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE