Politerno > Україна і світ > Зеленський за незалежну САП: Порошенко досі вважає себе монархом і лякає втратою безвізу

Зеленський за незалежну САП: Порошенко досі вважає себе монархом і лякає втратою безвізу

  • 18 Вересня, 2020
  • 1049 Переглядів
  • 0

Експрезидент Петро Порошенко досі вважає себе монархом України, але він не може “забирати” чи “давати” безвіз Україні.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час візиту на Івано-Франківщину.

Зокрема, Зеленський відповів на питання, чи не турбують його заяви політиків, які хвилюються, що в України можуть відібрати безвіз через сумнівну комісію, яка обиратиме главу САП. 

“Я не коментую заяви українських політиків щодо того, що не стосується їхніх повноважень. Тобто вони (українські політики) не можуть нам ні надавати, ні забирати безвіз.

Я знаю, хто розповсюджує цю інформацію, мені відома ця політична партія, лідером якої є людина, яка досі вважає себе монархом України, господарем України. Хоча, у цієї людини було 5 років, щоб відбудувати країну і показати, що він може зробити для свого народу.

Я на всю цю інформацію не звертаю уваги. У нас є нормальна комунікація із західними нашими партнерами. Я розумію, що мається на увазі з приводу складу комісії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Я читав уважно, те що заявили західні партнери, те що заявили представники тих, чи інших посольств в Україні. Вони сказали, що хочуть подивитися, щоб комісія уважно працювала, щоб комісія працювала прозоро і прозоро обирала професійного майбутнього керівника САП. Я повністю їх підтримую, повністю розділяю їх думки. Вважаю, що по-іншому не може бути”,
– зазначив Зеленський.

17 вересня Верховна Рада обрала комісію у складі 7 представників, яка буде обирати майбутнього керівника САП.

Міжнародні партнери України занепокоєні доброчесністю деяких членів комісії.

Зокрема, там заявили, що непрозорий конкурс на посаду глави САП може коштувати Україні безвізу і фінансової підтримки.

Україна отримала безвіз 3 роки тому, коли президентом був Порошенко. Він вважає безвіз одним із найбільших досягнень на посту глави держави. 

Порошенко і Зеленський конфліктують з початку каденції новобраного президента. За словами Зеленського, Порошенко звертався до нього і пропонував працювати спільно однією командою, але той відмовився, бо не довіряє попереднику.

Також Зеленський розповідав, що завдяки Порошенку отримав негативний фон з боку міжнародних партнерів, які не сприймали його на посту через колишнього президента.

Раніше Зеленський зізнавався, що досі дуже негативно та болюче реагує на критику.

Як відомо, 17 вересня партія Порошенка “Європейська Солідарність” заявила, що вимагає переглянути рішення Верховної Ради щодо формування конкурсної комісії САП, яке поставило під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом.

Зокрема, Порошенко сказав: “Безвіз є і буде! Ми не для того його виборювали, щоби дозволити комусь знищити один із найбільших здобутків, символ того, що ми є частина європейської цивілізації”.

Нагадаємо, Рада на засіданні 17 вересня підтримала проєкт постанови №4104 про визначення представників до складу комісії.

В Офісі президента заявили, що ухвалення Радою постанови про визначення комісії “взяли до відома, як узяли до відома й критику в суспільстві, яка супроводжувала це рішення парламенту”.

Ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що безвізовому режиму України з Європейським союзом нічого не загрожує.

Комісія з відбору кадрів у САП складається з 11 осіб: 4 представників ради прокурорів, яких раніше визначили, та 7 делегованих Верховною Радою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE