Politerno > Україна і світ > Комітет зі свободи слова заборонив 22 ЗМІ і близько сотні кореспондентів ходити до Ради

Комітет зі свободи слова заборонив 22 ЗМІ і близько сотні кореспондентів ходити до Ради

  • 28 Жовтня, 2020
  • 781 Переглядів
  • 0

Парламентський комітет зі свободи слова заборонив журналістам понад двох десятків ЗМІ відвідувати парламент.

Про це повідомив керівник “Слідства. Інфо”, яке теж попало під обмеження, Анна Бабінець в Facebook

“Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради. Серйозно? Навіть не знаю, з чого почати на рахунок всебічності”, – зазначила Бабінець.

Бабінець нагадала, що їхній проект “Посіпаки” про помічників народних депутатів змусив ВР почати оприлюднювати імена помічників, які раніше були засекречені.

А їхній фільм “Клуб книголюбів” розповів про те, як продаються голоси у парламенті.

Бабінець відзначила, що “Слідство. Інфо” розповіло всім про куплене румунське громадянство парламентаря Олександра Дубінського, знайшло приховану закордонну нерухомість нардепів Ігоря Палиці та Олександра Гереги та показали, як депутати-багатії звертаються по грошову допомогу з бюджету.

Керівник розслідувальної агенції заявила, що “Слідство. Інфо” вбачає у такому рішенні ВР “наступ на свободу слова та тиск на незалежні медіа з боку держорганів”.

Вона також додала, що це рішення комітету будуть оскаржувати і обов’язково повідомлять про це всі впливові міжнародні організації.

Згідно з протоколом засідання комітету ВР зі свободи слова від 20 жовтня, відвідувати Раду заборонили журналістам 22 ЗМІ. 

Повідомляється, що таке рішення прийняли за звернення керівника прес-служби Апарату ВР Ірини Кармелюк.

“На сьогодні у парламенті акредитовано 2934 людини від 512 ЗМІ. Оскільки процедура реєстрації ЗМІ дуже проста, то людей акредитується просто безліч, вони валом ідуть. Ми здійснюємо раз на рік перевірку і деяким ЗМІ надсилаємо листи з проханням надати матеріали про роботу парламенту. На запит до 22 ЗМІ відповіли тільки 3, а інші не надали.

Якщо людина не пише і їм це посвідчення треба тільки, щоб проходити, то це нечесно по відношенню до тих журналістів, які пишуть і працюють, і вони обмежені у доступі. Ну, є ж події, на яких невелика кількість журналістів може бути присутня”, – зазначила Кармелюк.

Кармелюк попросила комітет позбавити акредитації журналістів тих видань, які не висвітлюють діяльність ВР. За її словами мова йде про 22 ЗМІ і близько сотні кореспондентів.

За словами Кармелюк, “це не обмеження журналістів”, мовляв, якщо вони доведуть, що висвітлюють роботу Ради, то їм можуть поновити акредитацію.  

Пізніше на повідомлення у соцмережах і у ЗМІ відреагувала нардеп ВР від “Слуги народу” і член комітету з питань свободи слова Тетяна Циба, яка була присутня на тому засіданні комітету.  

Вона відзначила, що таке питання дійсно розглядали і виносили по ньому рішення. Водночас Циба заявила, що “комітет не знайомився зі списком, щоб не отримати звинувачення у заангажованості і поділі журналістів на хороших/поганих”.

“Про те, що до списку потрапили й реальні, поважні медіа ми дізналися тільки сьогодні, що наштовхує на думку про те, що пресслужба ВР або погано виконала свої обов’язки з моніторингу, або навмисно допустила потрапляння у список таких медіа. З цього приводу ми обов’язково проведемо роботу. Ще раз перепрошую і прошу розуміння”, – заявила Циба.

Циба також пообіцяла, що всім, хто випадково був позбавлений акредитації, її швидко поновлять.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE