Politerno > Україна і світ > Венеційська комісія застерегла Україну від прийняття законопроєкту Зеленського стосовно КС

Венеційська комісія застерегла Україну від прийняття законопроєкту Зеленського стосовно КС

  • 31 Жовтня, 2020
  • 789 Переглядів
  • 0

Венеційська комісія та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) застерегли ураїнську владу від порушення Конституції при прийнятті президентського проєкту закону, яким пропонується припинити повноваження всіх суддів КСУ.

Про це йдеться у листі Венеційської комісії та GRECO, опублікованому на сайті Ради Європи 31 жовтня.

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO Марін Мрчела звернулися з листом до спікера Верховної Ради України. Тема звернення – законопроєкт Володимира Зеленського “Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства”.

У документі європейських партнерів України наголошується, що припинення повноважень суддів “є грубим порушенням Конституції та основного принципу розподілу влади”.

“Порушення Конституції, навіть якщо це, можливо, вчиняється з поважної причини, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства закону. Ефективна боротьба з корупцією та повага незалежності судової влади та верховенства права повинні йти рука об руку”, – зазначено у зверненні.

Керівник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що ідею Володимира Зеленського про оновлення складу КСУ України вже підтримав Європарламент і цю пропозицію також узгодили з послами країн Великої сімки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE