Politerno > Україна і світ > ВАКС закрив ще дві справи щодо декларування, у тому числі другу проти Труханова

ВАКС закрив ще дві справи щодо декларування, у тому числі другу проти Труханова

  • 18 Листопада, 2020
  • 596 Переглядів
  • 0

У середу, 18 листопада, Вищий антикорупційний суд закрив три справи щодо недостовірного декларування у зв’язку з тим, що Конституційний суд визнав неконституційними ряд положень антикорупційного законодавства.

Про це інформує пресслужба ВАКС.

“Сьогодні, 18 листопада, колегії суддів Вищого антикорупційного суду закрили ще три кримінальні провадження за статтею 366-1 КК України. Зокрема, справи щодо декларування недостовірної інформації закриті щодо міського голови Одеси, колишнього першого заступника голови Державного агентства рибного господарства України та ексголови Державної екологічної інспекції”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кримінальні провадження закриті у зв’язку з тим, що 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації).

Справа проти міського голови Одеси Геннадія Труханова стосувалася недостовірної інформації у деклараціях за 2015-2016 роки.

Скасувати вирок довелося через рішення Конституційного Суду, який визнав неконституційними ряд положень закону України “Про запобігання корупції” та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Як відомо, 5 листопада Вищий антикорупційний суд закрив справу про обвинувачення Геннадія Труханова у декларуванні недостовірної інформації за 2017 рік, оскільки Конституційний Суд скасував відповідальність за цією статтею.

Нагадаємо, Геннадія Труханова звинувачували у недостовірному декларуванні (стаття 366-1 Кримінального кодексу). За версією слідства, у 2015 році Труханов не задекларував доходи на 31,46 мільйона гривень, а у 2016 році – на 18,81 мільйона гривень. У НАБУ заявили, що одеський мер не задекларував квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два автомобілі, частки у низці суб’єктів господарювання та відсотки за вкладами у банках.

За версією звинувачення, у декларації за 2015 і 2016 роки Труханов навмисне відобразив нeдостовірні відомості про членів сім’ї: вказав тільки мати і дочку, а дружину Тетяну Колтунову – ні.

Як встановило слідство, з Колтуновою у 1997 році він офіційно розірвав шлюб. Однак у 2000 році у них народилася спільна дочка, а у період подання декларацій Труханів проживав з Колтуновою, мав спільний побут, права і обов’язки семeйного характeру.

Прокурори впевнені: обвинувачений усвідомлював, що відомості про Колтунову, її доходи, транспортні засоби повинні бути відображені у дeклараціі. Однак незадеклароване майно, за версією звинувачення, він записав на дружину і навмисне не вніс до своїх декларацій, щоб приховати реальні доходи, які перевищували легальний дохід.

Труханов заявляв, що вважає справу проти нього “політичною розправою і тиском”.

У лютому 2019 року Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення мера Одеси Геннадія Труханова. Справу закрито в зв’язку із скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

17 листопада Вищий антикорупційний суд скасував свій перший вирок щодо судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Надії Посунся, яка обвинувачувалася в умисному неподанні е-декларацій.

У другому турі мерських виборів в Одесі Геннадій Труханов переміг у всіх районах міста в Миколи Скорика.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE