Politerno > Україна і світ > Тихановська каже, що готова керувати Білоруссю 45 днів у перехідний період

Тихановська каже, що готова керувати Білоруссю 45 днів у перехідний період

  • 7 Грудня, 2020
  • 676 Переглядів
  • 0

Александр Добровольский, Светлана Тихановская, Франак Вячорка. 

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська висловила готовність очолити країну у перехідний період, а також представити концепцію проведення нових виборів і проєкт конституційної реформи.

Про це Тихановська та її радники заявили в інтерв’ю TUT.BY.

Тихановська нагадала, що її команда розробляє документи для проведення нових виборів.

Опозиціонерка зізналася, що підготувала новорічне звернення до білорусів, але чи буде це “щось оригінальне, як у Зеленського в минулому році”, чи традиційне звернення біля ялинки, її команда тримає в секреті.

На запитання, чи вважає вона себе майбутнім керівником Білорусі, Тихановська відповіла: “Керівником на 45 днів, сподіваюся”.

Її команда вважає, що це – мінімум, який необхідний до проведення нових виборів.

На думку Тихановської, треба почати з переговорів із владою, а коли домовленостей буде досягнуто, політв’язнів відпущено – тоді почнеться перехідний період, який призведе до нових виборів.

“Думаю, у нас всі документи на той час будуть підготовлені вже остаточно, крок за кроком там буде прописаний. Але знову ж таки все залежить і від переговорів, і від того, хто буде за цим столом переговорів, і де в цей час буде колишній президент.

Тому скільки часу я буду очолювати Білорусь – питання відкрите. Програму допомоги та проєкт конституційної реформи, про які я говорила, ми викладемо буквально днями”, – зазначила Тихановська.

“Ми опублікуємо кілька документів: перший – пропозиції щодо проведення нових виборів, другий – програму економічної допомоги на транзитний період – що потрібно, щоб врятувати найбільш незахищені соціальні групи, третій – це сценарії розвитку подій, щоб люди розуміли, що є кілька варіантів, не все буде ідеально і треба бути готовими до різних сценаріїв, четвертий – пропозиції щодо конституційної реформи, але не те, що робить Лукашенко, а саме принципи Конституції, щоб гарантувати мирні зміни, щоб не було враження, що після реформи Конституції стане ще гірше”, – додав Франак Вячорка.

Нагадаємо, 6 грудня на протестах у Мінську станом на 13:00 за київським часом почалися розгони, повідомляється про перші затримання. Повідомлялося про щонайменше 300 затриманих.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE