Politerno > Україна і світ > Повернення імпорту електроенергії з Росії буде прирівнюватися до держзради, – Кучеренко

Повернення імпорту електроенергії з Росії буде прирівнюватися до держзради, – Кучеренко

  • 7 Грудня, 2020
  • 745 Переглядів
  • 0

Відновлення імпорту електроенергії з Росії в нинішніх умовах прирівнюєся до державної зради і завдає непоправимої шкоди українській генерації і вугільній галузі.

Про це заявив заступник голови комітету ВР з питань енергетики і комунальних послуг Олексій Кучеренко в ефірі телеканалу “Україна24”.

“Якщо не буде продовжена заборона на імпорт, то це дуже боляче вдарить по нашій генерації, по вугільній галузі, по енергетикам. А подивіться, що у нас сьогодні в енергетичному секторі. Це, як на мене, просто державна зрада якась в цій ситуації”, – зазначив нардеп.

За його словами, енергоринок досі не оговтався від тієї шкоди, яку заподіяв російський імпорт минулої зими.

“Величезні борги всього за рік роботи енергоринку, збитковий “Енергоатом”, збиткове “Укренерго”, збитковий “Гарантований покупець”. Вже близько 35 мільярдів боргів накопичилося на енергоринку, в першу чергу перед зеленими. То, вибачте, а що ж ще робити з російською електроенергією?”, – додав Кучеренко.

Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.

За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.

В кінці листопада 2020 року нардеп Михайло Бондар подав поправку про продовження заборони на російський імпорт до 31 грудня 2021 року.

Народна депутатка Ганна Скороход свого часу заявила, що експредставник президента Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус отримав хабара за внесення поправки щодо імпорту російської електроенергії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE