Politerno > Україна і світ > Агенти ГРУ РФ видавали себе за журналісток для втручання у справу Скрипалів – The Telegraph

Агенти ГРУ РФ видавали себе за журналісток для втручання у справу Скрипалів – The Telegraph

  • 7 Грудня, 2020
  • 756 Переглядів
  • 0

Агенти підрозділу російської військової розвідки, які стояли за замахом на колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля, видавали себе за двох журналісток британського The Telegraph з метою втручання в хід розслідування про замах із застосуванням речовини нервово-паралітичної дії Новачок в Солсбері.

Про це 6 грудня повідомив оглядач The Telegraph Роберт Мендік на сторінках видання.

Він посилається на обвинувальний акт, опублікований міністерством юстиції США в жовтні 2020 року, який став результатом дворічного розслідування спроб втручання в розслідування замаху на колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

У статті Мендіка сказано, що спроба втручання сталася через місяць після отруєння Скрипаля і його дочки.

Агенти російських спецслужб створили підставні облікові записи електронної пошти журналісток газети The Telegraph Кейті Морлі і Хелен Рассел. Від їх імені фішингові електронні листи розсилалися в Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ), міністерство закордонних справ Великобританії і в центр досліджень хімічної та біологічної зброї Портон-Даун.

Оглядач наводить текст одного з листів, відправлених 6 квітня 2018 року в ОЗХЗ: «Здрастуйте! Мене звуть Кейті Морлі і я представляю газету Telegraph. Наша команда провела незалежне розслідування справи про отруєння шпигуна в Солсбері <…> Ми взяли інтерв’ю у одного зі свідків і з’ясували раніше невідомі факти, які можуть допомогти в розслідуванні. <…> Перш ніж ми опублікуємо наші матеріали, ми хотіли б проконсультуватися і обговорити з вами можливості співробітництва».

У статті також сказано, що текст листа закликав звернутися до вкладення. Тим самим російські спецслужби намагалися отримати доступ до внутрішнього листування з розслідуваної справи. Проте всі їхні спроби виявилися безуспішними.

Йдеться про елітне угруповання військової розвідки РФ (ГРУ ГШ ЗС Росії) під назвою “Загін 29155”, яку спецслужби кількох країн підозрюють у спробах дестабілізації ситуації в Європі.

Нагадаємо, 5 вересня 2018 року британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння сім’ї Скрипалів в Солсбері. Це – Александр Петров та Руслан Боширов. Прокурори зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.

Як повідомлялось, журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе “Русланом Бошировим”, насправді звати Анатолій Чепіга. Він – полковник ГРУ і нагороджений званням “Героя РФ”.

Другим підозрюваним в отруєнні Скрипалів виявився військовий лікар і полковник ГРУ Олександр Євгенович Мішкін.

У лютому розслідувачі Bellingcat назвали справжнє ім’я третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів, ймовірного співробітника ГРУ “Сергія Федотова” і за словами журналістів, його звати Денис Сєргєєв.

Невдовзі після отруєння Скрипалів у 2018 році тоді ще міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон зустрічався на вечірці з колишнім агентом КДБ, нині бізнесменом Олександром Лебедєвим.

Лебедєв був згаданий у доповіді про незаконну російську участь в політиці Великобританії, підготовленій міжпартійним комітетом з розвідки і безпеки (ISC) за підсумками розслідування, яке тривало півтора роки. У доповіді Лебедєв і ще вісім чоловік названі загрозою демократії Великобританії.

У лютому минулого року стало відомо, що стан здоров’я колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, якого отруїли у березні 2018 року у британському місті Солсбері, погіршився.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE