Politerno > Україна і світ > Ціна газу в Україні впаде, якщо обмежити монополізм “Нафтогазу”, – Енергетичне Співтовариство ЄС

Ціна газу в Україні впаде, якщо обмежити монополізм “Нафтогазу”, – Енергетичне Співтовариство ЄС

  • 9 Грудня, 2020
  • 642 Переглядів
  • 0

У Європі відкрито звинуватила «Нафтогаз» у зловживаннях на внутрішньому ринку газу.

НАК «Нафтогаз України» має монопольне становище на ринку газу в Україні. Ця компанія блокує розвиток конкуренції і ліквідності ринку, що насправді б, знизило ціни на газ в Україні, без прив’язок до хабів в ЄС.

Такий головний висновок  містить свіжий звіт Секретаріату Енергетичного Співтовариства (документ є в розпорядженні «Главкома»).

 

Фактично Енергоспівтовариство звинуватило «Нафтогаз» в блокуванні конкуренції на газовому ринку. Головна проблема – НАК має монопольне право на реалізацію газу, видобутого  в Україні. Можливість інших учасників  ринку купувати газ українського видобутку на біржі заблокована.

«Де-факто «Нафтогаз» має винятковий доступ до державного газового ресурсу і одночасно є постачальником природного газу, у тому числі кінцевим споживачам. НАК купує і продає державний газ за значно нижчими цінами, ніж ті, що складаються на конкурентному ринку газу в Україні, що рівносильно порушенню конкурентного законодавства у вигляді так званого маржинального витіснення»,– йдеться у звіті Енергетичного Співтовариства.

Енергетичне Співтовариство застерігає про «загрозу повернути назад досягнутий  прогрес» в лібералізації газового ринку України. Водночас нагадує, що «багато років тому радив українському уряду дотримуватися інших підходів саме для того, щоб уникнути ситуації на українському газовому ринку у вигляді спотвореної конкуренції і монополізації ринку».

Проте «Нафтогаз» успішно ігнорує європейські постулати – його дочірні компанії – «Укргазвидобування» та «Чорноморнафтогаз»  – продовжують продавати видобутий ресурс виключно своїй материнській компанії «Нафтогаз України» за цінами, нижчими ніж ті, що складаються в ході торгів на Українській енергетичній біржі (УЕБ). Згадані компанії позбавлені права виходу на вільний ринок. 

Потреби в газі Україна майже на 70% покриває за рахунок власного видобутку (в основному компанією  «Укргазвидобування» плюс незначною часткою «Чорноморнафтогазу»). Ще 30% від загального споживання  складає імпорт з європейських ринків. За даними Секретаріату Енергетичного співтовариства, у першій половині 2020 року ринкова частка «Нафтогазу» на оптовому та роздрібному ринках газу складала приблизно 55%, тоді як відповідно до законодавства України, монопольне (домінуюче) становище передбачає ринкову частку більш ніж 35%.

За даними Енергетичного Співтовариства:

  • 9,2 млрд куб м товарного газу видобуто в Україні за 6 місяців (з них 6,76 млрд куб м (69%) видобуто «Укргазвидобуванням»);

  • 4,5 млрд куб газу було імпортовано в Україну – з цього обсягу 0,47 куб м (10%) було імпортовано НАК «Нафтогаз України»;

  • Різниця між об’ємами закачування та відбору газу із підземних сховищ газу (ПСГ) була 13,15 млрд куб м. «Однак, публічно доступної інформації щодо об’ємів немає», – звертають увагу в Енергетичному співтоваристві. 

Отже, окрім статусу імпортера, оптового продавця і власника державних газодобувних підприємств,  дочірні підприємства «Нафтогазу» також є ліцензованими постачальниками газу, тобто конкурентами іншим незалежним постачальникам на роздрібному ринку. «Нафтогаз України» де-факто має винятковий доступ до державного газового ресурсу і одночасно є постачальником природного газу, у тому числі кінцевим споживачам. Монополіст купує і продає державний природний газ за значно нижчими цінами, ніж ті, які існують на конкурентному ринку  газу України.

За даними Української енергетичної біржі, ціни, за якими дочірні компанії «Нафтогазу» продають газ на біржі, значно вищі ніж ті, за якими компанія пропонує газ своїм прямим споживачам і деяким трейдерам. Це не стимулює покупців торгувати на біржі. Ціновими зловживаннями  зацікавився Секретаріат Енергетичного Співтовариства – там висловлюють побоювання, що дискримінація і зловживання цінами лише посилюється.

Секретаріат Енергоспівтовариства зауважує, що уряд України досі не зробив жодних кроків для стимулювання надання ліквідності на газовій біржі, як це було в багатьох європейських країнах – Іспанії, Німеччині, Франції, Австрії, Румунії, Польщі та Греції. Там поширеним інструментом є державні програми з продажу газу, мета яких – обов’язкові централізовані продажі газу з метою запровадження конкурентного оптового газового ринку та як захід в рамках антимонопольних розслідувань.

Секретаріат Енергетичного Співтовариства пропонує ринкові реформи, які дадуть нашому газовому ринку розвиток «на основі кращих європейських практик». Зокрема, усі учасники ринку повинні мати доступ до ресурсу «Укргазвидобування» і щоб цей ресурс торгувався на рівних і прозорих сегментах ринку, якими управляє Українська енергетична біржа. Ці обсяги також забезпечать критичну ліквідність на газовому ринку, яка необхідна для створення стабільного українського газового індексу. У зв’язку з тим, що буде оцінюватися власний видобуток, ціна на український газ потенційно може бути нижче індексної ціни на європейських хабах – TTF або NCG, до яких прив’язаний український ринок.

На переконання фахівців Енергетичного співтовариства, «Укргазвидобування» може забезпечити прозору торгівлю на біржі до 6,2 млрд куб м  на рік, де будуть забезпечені рівні права доступу для всіх учасників ринку, що конкурують у сегменті поставки. Це дозволило б сформувати і виявити реальну ціну українського газу та ринкових цін.

Тоді «Укргазвидобування» зможе стати потужним маркет-мейкером  для українського ринку – там будуть  формуватися стабільні цінові сигнали в Україні. Це сприятиме інтеграції з європейськими газовими ринками та створенню належно функціонуючого газового хабу в Україні. 

Нагадаємо, 26 листопада Міненерго анонсувало підвищення тарифів для населення на електроенергію.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE