Politerno > Україна і світ > Апеляційний суд став на бік Портнова у суперечці з водієм “Схем”

Апеляційний суд став на бік Портнова у суперечці з водієм “Схем”

  • 14 Грудня, 2020
  • 664 Переглядів
  • 0

Апеляційний суд Києва відхилив скаргу водія «Схем» Бориса Мазура, чиї персональні дані оприлюднив колишній заступник глави АП часів Януковича Андрій Портнов.

Рішення на користь Портнова винесла колегія суддів у складі Ганни Крижановської, Максима Онищука і Вікторії Шебуєвої 14 грудня, передає «Радіо Свобода».

Юристи «Схем» мають намір оскаржити рішення Апеляційного суду в Касаційному цивільному суді у складі Верховного суду, як тільки буде оприлюднено не лише резолютивну, але і мотиваційну частину рішення.

Рішення суду першої інстанції вже вступило в силу, а значить позивач повинен виплатити відповідачу 52 тисячі гривень його витрат на юридичне обслуговування. «Схеми» наполягатимуть, щоб виконання рішення було призупинено на час розгляду касаційної скарги.

«Суд створює небезпечну практику, через яку може бути поширена персональна інформація будь-якої особи як спосіб захисту своїх прав, хоча закон каже, що таке поширення є незаконним, і воно дозволяється тільки у виняткових випадках. Тепер на основі цього рішення будь-яка особа може поширювати персональні дані особи, і вважати, що такий спосіб захисту є законним і відповідає принципам співмірності і розумності», – пояснила позицію позивача адвокатка Оксана Максименюк, керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси.

1 листопада 2019 року Андрій Портнов опублікував в своєму Telegram-каналі персональні дані водіїв знімальної групи «Схем», котрі допомагали журналісту Михайлу Ткачу в роботі над сюжету про зв’язки колишнього соратника Януковича з нинішнім політичним керівництвом країни.

Серед іншого Портнов оприлюднив паспортні дані і домашні адреси водіїв, номери автомобілів і дані, які свідчать про стеження за ними. Портнов також погрожував редакції «Схем» публікацією «особистої і персональної інформації», «аналізом особистого життяі» і «ненав’язливим супроводом у темну пору доби».

У листопаді минулого роук було розпочато кримінальне провадження за фактом звернень журналістів програми “Схеми” про погрози з боку екс-заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові України засудила розголошення персональних даних співробітників програми «Схеми», а також тиск і погрози на їхню адресу з боку ексзаступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова.

31 серпня суддя Печерського суду Світлана Волкова відхилила позов водія Бориса Мазура про захист права на приватність, який просив суд зобов’язати Портнова видалити з публічного простору його персональний дані. Раніше ця суддя вже виносила рішення на користь Портнова, підтвердивши, що він протягом п’яти останніх років «безперервно проживав в Україні». З 2014 по 2019 рік Портнов жив у Австрії, проте суд взяв до уваги документ, який підтверджує, що він нібито перебував у закордонному відрядженні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE