Politerno > Україна і світ > Археологи знайшли незвичайне дитяче поховання і стародавню церкву на місці таємної вечері з Ісусом

Археологи знайшли незвичайне дитяче поховання і стародавню церкву на місці таємної вечері з Ісусом

  • 23 Грудня, 2020
  • 885 Переглядів
  • 0

В Ізраїлі археологи виявили глечик віком 3800 років, всередині якого знаходився скелет дитини. Незважаючи на те, що подібні дитячі поховання не така вже й рідкість, те, чому дітей ховали таким чином все ще залишається загадкою.

Про це сказав Йоав Арбель, археолог Ізраїльського управління стародавностей, який був частиною команди, яка знайшла глечик. повідомляє Live science.

 

За словами вчених, одне з можливих пояснень полягає в тому, що останки дітей були дуже крихкими, а стародавні люди хотіли захистити їх навіть після смерті. Але більш правдоподібним, з їхньої точки зору, є те, що глечики схожі на утробу, і такими похованнями дітей прагнули повернути матері-землі.

Останки знайшли в місті Яффа, вік якого становить чотири тисячі років. На даний момент він є частиною Тель-Авіва. Яффа був одним з перших портових міст у світі.

Виявлення поховань дітей в горщиках не є чимось незвичайним для регіону. Подібні поховання зустрічаються тут, починаючи з бронзової доби.

Оскільки Яффа постійно використовувався протягом тисяч років, інші знахідки тут датуються елліністичним і османським періодами. Так, археологи знайшли яму для сміття, повну уламків імпортованих амфор періоду еллінізму. Вік амфор становить приблизно 2300 років, вони були виготовлені на грецьких островах: Родосі і Косі.

Вченим також вдалося знайти монети різних періодів, останки двох коней, скляний посуд римського періоду і часів хрестоносців та інші артефакти.

За даними artnet.news, археологи управління стародавностей Ізраїлю виявили в Єрусалимі залишки давно втраченої візантійської церкви і фундамент 2000-річної єврейської ритуальної ванни недалеко від району, який, як вважається, був місцем таємної вечері.

Церква, також відома як церква Агонії і Церква Всіх Націй, була побудована на тому місці, де, як вважається, Юда зрадив Ісуса. Вчені вивчили знайдені частини церкви і уточнили, що вона була прикрашена дрібною різьбою по каменю, що свідчить про її важливість. 

Також на підлозі будівлі були грецькі написи: “В пам’ять і спокій улюблених Христа … прийміть приношення ваших рабів і дайте їм прощення гріхів”. 

Залишки ритуальної ванни часів Ісуса були знайдені археологами в Гефсиманії. Саме в цьому місці Христос провів свою останню ніч. 

Гефсиманія – місцевість біля підніжжя західного схилу Оливкової гори, неподалік від Єрусалима. Такими ваннами користувалися ті, хто займався виробництвом вина або оливкової олії. Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що за часів Ісуса неподалік від цього місця був масляний прес.

“Єврейські закони очищенні зобов’язували робочих, зайнятих у виробництві масла і вина, очищатися. Таким чином, відкриття ритуального обмивання може вказувати на походження давньої назви цього місця, Гефсиманія (“масляний прес”), місце, де виробляли ритуально чисте масло недалеко від міста”, – зазначив керуючий розкопками археолог Аміт Ремі. 

На думку археолога з університету Редінга Кена Дарка, який недавно виявив будинок в ізраїльському Назареті, де, як передбачається, своє дитинство провів Ісус Христос, це важливе відкриття, проливає нове світло на те, як Гефсиманія використовувалася в той час, коли вона згадувалася в Євангеліях . 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE