Politerno > Україна і світ > Слідство РФ пред’явило звинувачення нацгвардійцю Марківу – реакція МЗС України

Слідство РФ пред’явило звинувачення нацгвардійцю Марківу – реакція МЗС України

  • 23 Грудня, 2020
  • 637 Переглядів
  • 0

Російське слідство після заочного арешту пред’явило військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу обвинувачення у вбивстві за тим інцидентом, за яким його виправдав італійський суд.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Слідчого комітету Росії.

За версією російського слідства, Марків 25 травня 2014 року під Слов’янськом (Донецька область) нібито передав командуванню для нанесення артилерійського удару координати російського громадянина Андрія Миронова, італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та французького журналіста Вільяма Рогуелона.

Слідчий комітет стверджує, що вони прямували у напрямку залізничного переїзду селища Андріївка і Марків нібито відкрив вогонь з автомата Калашникова, щоб перешкодити їм покинути місцевість до артилерійського обстрілу.

“У результаті спровокованого Марківим артилерійського удару Миронов і Роккеллі загинули, а Рогуелон отримав поранення”, – йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що обвинувачення у вбивстві пред’явлено з урахуванням “показань свідків та інших матеріалів кримінальної справи”. Марківу в Росії загрожує довічне позбавлення волі.

Міністерство закордонних справ України вважає нікчемним обвинувачення нацгвардійця Віталія Марківа з боку російського слідства. Сьогодні російські органи заочно висунули йому обвинувачення у нібито вбивстві.

Про це в коментарі РБК-Україна заявив спікер МЗС Олег Ніколенко.

“Вважаємо, що постанова Слідчого комітету РФ щодо висунення “обвинувачення” військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківа у вбивстві і оголошення його в міжнародний розшук є нікчемною”, – зазначив Ніколенко.

За його словами, Слідком в черговий раз вдається до підміни правоохоронних функцій виконанням політичних замовлень.

“Це стосується і питання використання Інтерполу для політично мотивованих переслідувань. Міністерство закордонних справ України в повній мірі виконає свої функції і забезпечить захист прав і інтересів громадян України”, – додав він.

Зазначимо, в листопаді апеляційний суд в Мілані повністю виправдав Марківа після того, як перша інстанція засудила його до 24 років позбавлення волі. Він вже повернувся до України.

Звільнений з італійської в’язниці нацгвардієць Віталій Марків, якого було засуджено до 24 років ув’язнення за вбивство журналістів на Донбасі, відмовився визнати свою провину і просити італійського президента про помилування.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE