Politerno > Україна і світ > Тупицький потрапив на роботу, а КС не виконуватиме “нікчемний указ” Зеленського і готує збори

Тупицький потрапив на роботу, а КС не виконуватиме “нікчемний указ” Зеленського і готує збори

  • 30 Грудня, 2020
  • 992 Переглядів
  • 0

У КСУ заявили, що суддя Олександр Тупицький зобов’язаний далі виконувати свої обов’язки, а президент має скасувати свій указ про його відсторонення.

Про це повідомляє правовий департамент секретаріату Конституційного суду України.

У КСУ зазначають, що Конституція України не наділяє президента правом “відсторонення від посади судді Конституційного Суду України”.

Більше того, Конституція взагалі не передбачає можливості відсторонення судді КС від посади.

У повідомленні вказується, що видавши указ № 607/2020 від 29 грудня 2020 року, Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень президента та порушив приписи статей 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України.

Цей указ, на переконання Конституційного суду, “є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню”, оскільки виданий президентом із перевищенням конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності КСУ, а також “посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України”.

У КС зазначають, що президент застосував до судді КС захід забезпечення кримінального провадження, який не може бути застосовано до суддів Конституційного Суду, бо положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України “не поширюються на суддів Конституційного Суду України та є незастосовними щодо них”.

“Видання президентом України цього указу фактично є протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376).

Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

Виходячи з цього, суддя Конституційного суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та закону України “Про Конституційний суд України”, а президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року”, – підкреслили у КСУ.

Як повідомив “Укрінформ” із посиланням на обізнаного співрозмовника в КС, 5 січня відбудуться збори суддів, на яких розглянуть указ президента Володимира Зеленського про відсторонення очільника суду Олександра Тупицького.

“Збори суддів відбудуться 5 січня о 12 годині. Розглядатимуть питання відсторонення голови суду”, – зазначив співрозмовник видання.

За його словами, в середу зранку служба охорони не пропускала Тупицького у будівлю суду. Проте для нього замовив перепустку голова секретаріату КС, і зрештою Тупицький потрапив на робоче місце.

Нагадаємо, 29 грудня Конституційний суд відповів на інформацію про президентський указ щодо відсторонення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду строком на два місяці: “Рішення про звільнення судді Конституційного Суду з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE