Politerno > Україна і світ > Україна планує закупку атомного струму у Білорусі, що зупинить 2,5 блоки українських АЕС – Кучеренко

Україна планує закупку атомного струму у Білорусі, що зупинить 2,5 блоки українських АЕС – Кучеренко

  • 31 Грудня, 2020
  • 774 Переглядів
  • 0

“Укренерго” планує надати трейдерам доступ до мереж для імпорту 2,4 ГВт електричної енергії з Росії та Білорусі починаючи з 1 січня, що призведе до зупинки як мінімум двох енергоблоків українських АЕС.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

“Я передрікаю дуже потужну енергетичну кризу в січні. В кращому випадку – зупиняться декілька енергоблоків АЕС та ТЕС, і мільярди гривень витечуть режимам Путіна і Лукашенко, в гіршому – буде блекаут і дефолт українських виробників. Ще посумуємо з вами за 2020 роком”, – заявив нардеп.

За його інформацією, на 30 грудня НЕК “Укренерго” виставило на добові аукціони 900 МВт для імпорту з Білорусі і понад 150″ МВт для імпорту з РФ.

“Нагадаю в листопаді 2019 р. було продано 500 МВт потужності на імпорт. Тоді ринок впав в кому. Були зупинені ТЕС, шахти, вітростанції, блоки АЕС. Все через імпорт. А сьогодні вони хочуть продати в 5 разів більше. Якби ж то продати. Там доходу Укренерго немає, менше як 1/10 копійки на кіловаті”, – наголосив нардеп.

Кучеренко також додав, що першим імпортний обсяг атомної енергії у режиму Лукашенка законтрактувала компанія “ЕРУ Трейдинг”.

“За моїми даними, перші мародери, які вже купили 100 МВт – це фірма “Еру Трейдинг” з таким собі Ярославом Мудрим на чолі. Це ті хто нічого не виробляє і нічим не ризикує. Купив-продав”, – зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.

За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.

Народна депутатка Ганна Скороход свого часу заявила, що експредставник президента Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус отримав хабара за внесення поправки щодо імпорту російської електроенергії.

У грудні 2019 року народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроєкт №2233 про зміни до закону про ринок електроенергії, який, зокрема, забороняє імпорт електроенергії до Росії за двосторнніми договорами.

В грудні 2020 року НКРЕКП зняла обмеження на імпорт, а НЕК “Укренерго” продало доступ до міждержавних електромереж для імпорту з Білорусі упродовж 2021 року.

Як заявив Олексій Кучеренко, відновлення імпорту електроенергії з Росії в нинішніх умовах прирівнюєся до державної зради і завдає непоправимої шкоди українській генерації і вугільній галузі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE