Politerno > Україна і світ > Німеччина, Польща і Швеція висилають по одному дипломату РФ

Німеччина, Польща і Швеція висилають по одному дипломату РФ

  • 8 Лютого, 2021
  • 607 Переглядів
  • 0

У понеділок ввечері Німеччина, Польща і Швеція заявили, що висилають по одному російському дипломату у відповідь на висилку РФ дипломатів цих країн нібито за участь у протестах за звільнення Навального. 

Повідомлення про висилку синхронно оприлюднили МЗС трьох країн, пише “Європейська правда“. 

 

Глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила у Twitter, що російському послу у Стокгольмі було повідомлено про прохання залишити Швецію одному працівнику російського посольства.

“Це чітка відповідь на неприйнятне рішення про висилку шведського дипломата, який тільки виконував свої обов’язки”, – заявила глава МЗС Швеції.  

Про аналогічне рішення оголосити персоною нон грата одного працівників російського посольства в Берліні повідомило МЗС Німеччини. Німецьке дипвідомство назвало висилку свого дипломата з Росії невиправданим. 

“Німецький дипломат, про якого йдеться, просто виконував свою функцію відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини, спостерігаючи за розвитком подій у Росії законними засобами”, – йдеться у заяві німецького МЗС. 

МЗС Польщі повідомило, що відповідно до принципу взаємності та у координації з Німеччиною і Швецією оголошує персоною нон грата дипломата РФ із генерального консульства Росії в Познані. 

Росія вирішила вислати трьох європейських дипломатів у п’ятницю 5 лютого, коли верховний представник ЄС Жозеп Боррель прибув до Москви з візитом.

РФ висловила протест у зв’язку з участю дипломатичних співробітників генеральних консульств Швеції і Польщі в Санкт-Петербурзі і посольства Німеччини в Москві в акціях протесту 23 січня. Дипломатів оголошено персонами нон грата і наказано найближчим часом покинути територію Російської Федерації.

МЗС Швеції пояснило, що шведський дипломат лише спостерігав за протестами, і назвало рішення РФ абсолютно необґрунтованим.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що дізнався про наміри РФ вислати європейських дипломатів під час переговорів з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE