Politerno > Україна і світ > Польща, Німеччина, Франція та Україна солідарні з європейськими дипломатами, яких вислали з РФ

Польща, Німеччина, Франція та Україна солідарні з європейськими дипломатами, яких вислали з РФ

  • 5 Лютого, 2021
  • 689 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 5 лютого, Росія прийняла рішення вислати трьох європейських дипломатів після того, як верховний представник ЄС Жозеп Боррель прибув до Москви з візитом.

РФ висловила протест у зв’язку з участю дипломатичних співробітників генеральних консульств Швеції і Польщі в Санкт-Петербурзі і посольства Німеччини в Москві в акціях протесту 23 січня. Дипломатів оголошено “persona non grata” і наказано найближчим часом покинути територію Російської Федерації.

Своєю чергою, Польща викликала посла РФ у зв’язку з висилкою свого дипломата в Санкт-Петербурзі, який звинувачувався в участі у протестах проти ув’язнення опозиціонера Олексія Навального.

«Польська сторона очікує, що російська влада скасує це помилкове рішення

… В іншому випадку Польща залишає за собою можливість зробити відповідні кроки», – йдеться в заяві МЗС.

Президент Франції Еммануель Макрон «дуже рішуче» засудив поведінку Москви щодо критика Кремля Олексія Навального, починаючи з його отруєння і закінчуючи його арештом і висилкою іноземних дипломатів.

«Я солідарний з трьома країнами, дипломати яких були вислані», – сказав Макрон на прес-конференції після віртуального засідання французько-німецького ради оборони і безпеки, передає Reuters.

Канцлер Ангела Меркель також засудила вигнання Росією німецьких дипломатів як ще один крок Москви в бік від верховенства закону.

«Ми вважаємо цю висилку необґрунтованою», – заявила Меркель журналістам після відеоконференції з питань оборони і безпеки з президентом Франції Еммануелем Макроном, додавши, що вони обидва отримали звістку про висилку під час зустрічі.

Канцлер Меркель заявила, що Німеччина готова продовжити санкції відносно Росії, в тому числі щодо окремих осіб, але сказала, що “дипломатичним боргом” є збереження відкритих каналів зв’язку з гігантським східним сусідом Європи.

На спільній прес-конференції з президентом Франції Еммануелем Макроном вона заявила, що Німеччина «поки» дотримується своєї позиції на користь газопроводу «Північний потік – 2», проти якого виступають Сполучені Штати і більшість Європи.

Міністерство закордонних справ України висловило солідарність з дипломатами Німеччини, Польщі і Швеції, яких висилають з Росії.

“МЗС України висловлює солідарність з дипломатами ФРН, Швеції та Польщі, яких Росія висилає з надуманих причин. Рішення РФ суперечить Віденській конвенції і є черговим прикладом брутального порушення Росією своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом” – йдеться у повідомленні МЗС у Twitter.

Нагадаємо, заступник головного лікаря Омської лікарні швидкої допомоги №1, у якій лікували Олексія Навального після отруєння “Новічком”, Сергій Максимішин помер від серцевого нападу.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE