Politerno > Україна і світ > Зупинено держфінансування “Слуги народу” – у партії відреагували

Зупинено держфінансування “Слуги народу” – у партії відреагували

  • 1 Березня, 2021
  • 668 Переглядів
  • 0

У зв’язку з виявленими порушеннями Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування партії “Слуга народу”.

Про це повідомляє сайт НАЗК.

 

“У зв’язку із виявленими порушеннями наказом Голови НАЗК Олександра Новікова зупинено державне фінансування партії “Слуга народу”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах “Слуги народу” – за ст. 159-1 (порушення порядку фінансування політичної партії), ч. 5 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Окрім СН, порушення виявили у звітах “Конгресу українських націоналістів” та “Блоку Вілкула “Українська перспектива”.

Крім того, НАЗК знайшло порушення порядку подання фінансового звіту в 11 партій:

  1. “Слуга народу”;

  2. “Конгрес  українських націоналістів”;

  3. “Рух нових сил Михайла Саакашвілі”;

  4. “ВО “Свобода”;

  5. “Блок Вілкула “Українська перспектива” (у звіті цієї партії також виявили порушення порядку надання або отримання внеску);

  6. “Важливий кожен”;

  7. “ВАРТА”;

  8. “Соціал-патріотична асамблея слов’ян”;

  9. “Нова демократія”;

  10. “Громадська сила”;

  11. “Команда Андрія Балоги”.

До суду направили адміністративні протоколи щодо керівників цих партій.

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко в коментарі “Радіо Свобода” заявив, що у політсилі вивчають повідомлення НАЗК про зупинку державного фінансування через ознаки порушення порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру.

“Ми розбираємося зараз. Хочемо почитати, що вони кажуть нам, і будемо тоді реагувати. Треба зрозуміти, як це працює: є зупинка, є скасування. Скасування – це якщо партія не надала пояснень, не виправила ситуацію, тоді на наступний квартал вони можуть скасувати. А наразі вони пишуть, що призупинено процес фінансування”, – зазначив Корнієнко.

Він підкреслив, що політична сила вже отримала виділені державною кошти на перший квартал поточного року, тому рішення НАЗК може стосуватися другого кварталу.

“Слуга народу” планує усунути всі порушення, вказані НАЗК.

Нагадаємо, наприкінці лютого стало відомо, що кожен місяць в інтересах партії “Слуга народу”  на рахунок американських лобістів Finsbury Glover Hering перераховується 50 тисяч доларів. За це компанія має надавати “стратегічне консультування та підтримку”, зокрема, “Слузі народу” – з метою “налагодження відносин України зі Сполученими Штатами та країнами ЄС”.

У керівництві партії та фракції стверджують, що безпосередньо “Слуга народу” не наймала лобістів. Контракт із лобістами у лютому 2021 року підписала громадська організація, засновниками якої є помічники депутатів від “Слуги народу”.

Водночас, у “Слузі народу” не змогли пояснити, хто щомісячно сплачує 50 тисяч доларів.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE