Politerno > Україна і світ > СБУ знешкодила проросійську ботоферму. ФОТО

СБУ знешкодила проросійську ботоферму. ФОТО

  • 1 Березня, 2021
  • 640 Переглядів
  • 0

Служба безпеки заблокувала роботу ботоферми, яка працювала на замовників з Росії і деякі українські політсили.

Вони створили понад 18 тисяч акаунтів, щоб розповсюджувати неправдиву інформацію, лишати коментарі та “накручувати” голоси в соцопитуваннях, повідомляє Служба безпеки України.

 

Організували ботоферму та координували її роботу троє киян. Вони зареєстрували акаунти на заборонених російських поштових сервісах.

Їхній “офіс” розташовувався в одному зі спальних районів столиці. Працівники СБУ на серверах комп’ютерів виявили санкційні програмні продукти.

Правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, сім-картки операторів мобільного зв’язку, які використовували у протиправній діяльності.

“Оплата за надання послуг проходила через заборонені російські електронні гаманці. Це дозволяло забезпечити анонімність клієнтів, які замовляли підтримку необхідних меседжів у соціальних мережах. Вартість варіювалась від складності технічних завдань і специфіки цільової аудиторії”, – зазначають в СБУ.

Зловмисники розповсюджували недостовірну інформацію про ситуацію в Україні. Наприклад, у жовтні 2020 року напередодні місцевих виборів вони штучно підвищували напругу в соціальних мережах.

Найчастіше завданням ботоферми було:

  • контроль “накручування” голосів у соціальних опитуваннях,

  • написання коментарів у підтримку одних кандидатів та нівелювання інших,

  • штучне збільшення кількості репостів під “продажними” постами.

У справі працюють слідчі Київської місцевої прокуратури № 4.

Вони відкрили кримінальну справу щодо незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовленням.

Ймовірно, злочинцям загрожує штраф. Наразі тривають слідчі дії.

Нагадаємо, у червні минулого року кіберфахівці Служби безпеки України заблокували міжрегіональну мережу ботоферм у Києві та кількох областях, якою керували з Росії.

Перед тим у квітні кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про COVID-19 і закликали до повалення конституційного ладу.

Провладні пабліки і боти у Facebook рекламують пости про успіхи Зеленського та його оточення, цитують висловлювання близьких до ОП політологів і нещадно критикують Порошенка, Разумкова, Богдана, Лероса, а також мера Черкас Бондаренка і режисера Сенцова.

Політтехнолог і колишній радник міністра охорони здоровʼя Дмитро Раімов розповів, як за допомогою ботоферм та інших інструментів «відбивав негатив» у соціальних мережах від Володимира Зеленського під час виборів у 2019 році.
 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE