Politerno > Україна і світ > ОПУ просив МІ-6 вплинути на Грозєва і давав Бурбі посаду посла за відмову у співпраці з Bellingcat

ОПУ просив МІ-6 вплинути на Грозєва і давав Бурбі посаду посла за відмову у співпраці з Bellingcat

  • 6 Березня, 2021
  • 1008 Переглядів
  • 0

Ексначальника ГУР Василь Бурба торгувався з Офісом президента через наявну у нього інформацію щодо зірваної операції із затримання “вагнерівців”.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела.

“Із наближенням виходу першої частини фільму міжнародного проєкту журналістів-розслідувачів Bellingcat про провал операції із затримання групи «вагнерівців», які воювали та скоювали злочини в Донбасі, на Банковій дедалі частіше здають нерви”, – пише автор матеріалу. 

Співрозмовники видання, коментуючи “формену істерику”, що спостерігається у Володимира Зеленського та його найближчих соратників, свідчать: «Другий поверх злякався і передає нервові імпульси на четвертий».

“Спочатку на Банковій заперечували проведення такої операції. Тепер же президента і його оточення хвилює, який вони матимуть вигляд у фільмі-розслідуванні Bellingcat, у якому світлі буде показана їхня роль. Чи встановлять журналісти-розслідувачі факт зради? Чи назвуть зрадника, який «злив» спільну операцію спецслужб України та США?”, – пише видання.

Та найбільше ОПУ турбує питання: “ким у цьому розслідуванні постане Зеленський — поплічником чи жертвою?”.

“Про паніку, що охопила Офіс президента в очікуванні прем’єри (фільму “Вагнергейт” Христо Грозєва – ред.), свідчить не лише історія з Василем Бурбою, який очолював ГУР МО у 2016-2020 роках. Пригрозивши кримінальним переслідуванням за розголошення державної таємниці, якщо той співпрацюватиме з Bellingcat, і водночас поманивши посадою посла в Австралії, якщо відмовиться, Бурбу в лютому показово виселили з держдачі в Кончі-Заспі”, – наголошується в матеріалі Володимира Кравченка.

Зазначену держдачу керівнику ГУР МО надав експрезидент Петро Порошенко “за спецоперацію проти одного з агентів впливу Росії в українських ЗМІ, після чого той мусив залишити Україну”.

“Водночас, як повідомляють джерела ZN.UA на Банковій, сам Бурба донедавна торгувався з ОП, претендуючи на посаду голови НАБУ і запевняючи, що американці його підтримають. У працевлаштуванні “демчині від ГУР” у Зеленського відмовили. В ОП на шантаж не піддалися, але тривога залишилася”, – упевнений журналіст.

За інформацією ZN.UA, наприкінці лютого Україну відвідав заступник голови МІ-6 Лі Лоуренс. Візит західного розвідника такого рангу до нашої країни — подія неординарна. Але на Банковій своєрідно скористалися приїздом високопоставленого співробітника британської розвідки. 

“Під час зустрічі на «острові» (штаб-квартира ГУР МО – ZN.UA.) керівник військової розвідки Кирило Буданов і заступник голови ОП Роман Машовець намагалися переконати Лі Лоуренса, щоб МІ-6 вплинула на Bellingcat («адже це пов’язана з вами структура») і не допустила виходу фільму. Та цього Банковій здалося мало. Через день високопоставленому британському розвіднику, цього разу в компанії із запрошеним на зустріч послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс, довелося вдруге вислуховувати від Буданова та Машовця настійні прохання Банкової”,  – підкреслює автор.

У відповідь британці нібито сказали: хлопці, вибачте, нічого не можемо зробити, це мас-медіа, а в нас свобода слова.

Після того, як ZN.UA стала відома ця інформація, редакція надіслала в посольство Великої Британії в Україні запит, у якому попросила відповісти на такі запитання:

1. Чи обговорювалося чи під час згаданих зустрічей питання розслідування, яке проводить Bellingcat стосовно провалу операції українських та іноземних спецслужб із затримання групи «вагнерівців»? 

2. Чи просили пани Буданов і Машовець посла Великої Британії в Україні та високопоставленого представника МІ-6, щоб влада Сполученого Королівства скористалася своїми важелями впливу на Bellingcat і зупинила розслідування та зйомки фільму? 

ZN.UA отримало оперативну й дипломатичну, але цілком зрозумілу відповідь прес-служби посольства Великої Британії в Україні: «Ми не коментуємо питання, пов’язані з роботою спецслужб. Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати інформацію, про яку ви запитали».

Однак факт зустрічі підтвердили ZN.UA кілька незалежних одне від одного джерел. Як і порушену українською стороною тему розслідування Bellingcat.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що президент України Володимир Зеленський виселив із будинку і зняв охорону з ексначальника ГУР Василя Бурби, який дав свідчення про провал операції із захоплення російських терористів у Білорусі.

Днями в.о. директора ДБР Олексій Сухачов заявив, що справа про зрив операції щодо затримання “вагнерівців” активно розслідується. Сухачов повідомив, що допитується кілька осіб, в тому числі, глава Офісу Президента Андрій Єрмак. 5 березня в Офісі Президента заявили, що глава ОП Андрій Єрмак не був на допиті в ДБР у справі ПВК “Вагнера”, оскільки його туди не викликали.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE