Politerno > Україна і світ > Росія впливала на вибори у США, використовучи Деркача і підтримуючи Трампа – розвідка США

Росія впливала на вибори у США, використовучи Деркача і підтримуючи Трампа – розвідка США

  • 16 Березня, 2021
  • 620 Переглядів
  • 0

Влада Росії під час президентських виборів 2020 року в США організувала кампанію з «очорнення» кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. 

Про це йдеться в доповіді офісу директора Національної розвідки США. 

У звіті повідомляється, що Росія та Іран впливали на вибори в США, а Китай вирішив не втручатися.  Розвідка інформує, що не виявила ознак зміни процесу голосування іноземними суб’єктами.

Однак Путін і російські урядові організації проводили дії, спрямовані на:

  • Дискредитацію та очорнення Байдена;

  • Підтримку Трампа;

  • Підрив довіри людей до виборів;

  • Загострення соціально-політичної напруги.

Зокрема, у звіті йдеться, що Путін “контролював діяльність українського нардепа Андрія Деркача, який зіграв велику роль в діяльності Росії щодо впливу на вибори”.

Зазначається, що російська агентура в Україні розповсюджувала “плівки Порошенка-Байдена” та дезінформацію про сина Байдена Хантера через ЗМІ США та близьке оточення Трампа.

За даними розвідки, російське керівництво проводило «операції впливу», спрямовані на підрив суспільної довіри до виборчого процесу, надання підтримки Дональда Трампа і загострення соціально-політичних розбіжностей в США. Як вважають автори доповіді, ці дії санкціонував президент Росії Володимир Путін.

При цьому в доповіді наголошується, що розвідка не зафіксувала жодних кібератак з боку Росії на інфраструктуру проведення виборів. 

За даними розвідки, у вибори також втручалися інші країни – зокрема, Іран, Куба, Венесуела, проте їх вплив був мінімальним. Слідів втручання Китаю розвідка не виявила; автори доповіді вважають, що в Пекіні вирішили відмовитися від цього через негативні наслідків у разі, якщо б це втручання було розкрито. 

Нагадаємо, наприкінці лютого суд підтвердив законність підстав щодо закриття поліцією кримінальної справи, в якій фігурував чинний президент США Джо Байден. У справі не знайшли складу злочину.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE