Politerno > Україна і світ > Напад на журналістів в “Укрексімбанку”: НСЖУ засудила дії охорони, банк звинуватив “Схеми” у заволодінні таємницею

Напад на журналістів в “Укрексімбанку”: НСЖУ засудила дії охорони, банк звинуватив “Схеми” у заволодінні таємницею

  • 5 Жовтня, 2021
  • 726 Переглядів
  • 0
Укрексімбанк

Під час запису інтерв’ю з головою правління державного “Укрексімбанку” Євгеном Мецгера, на знімальну групу “Схем” було скоєно напад прямо в його кабінеті.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

 

Повідомляється, що Мецгеру не сподобалося одне з питань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні “прибрати камери” і “дістати з них касети”.

Журналісти повідомляють, що співробітники банку застосували силу до оператора, відібрали 2 камери, картки із записом.

Співробітники банку забороняли знімати все це на телефон, а також не дозволяли залишити приміщення. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв’ю і самого нападу було видалено.

Журналіст зміг записати те, що відбувалося на аудіо. Представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

Як повідомляли Українські Новини, 100% акцій ПАТ “Укрексімбанк” перебуває у державній власності. У 2020 Укрексімбанк отримав збитки 5,6 млрд гривень.

Факт насильницьких дій співробітників охорони “Укрексімбанку” щодо знімальної групи телепрограми “Схеми” викликав осуд в Національній спілці журналістів України.

“Ганьба! На журналістів нацьковує охорону керівник державного банку!

Під час заздалегідь запланованого інтерв’ю журналіст поставив запитання керівнику державного банку у його кабінеті. Але голові правління “Укрексімбанку”  Євгену Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача. Охороні було наказано “забрати камери” та “дістати із них касети”. Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора “Схем” Олександра Мазура, відібрали у нього дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис та видалили записане відео“, – на персональній сторінці в соціальній мережі Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Він наголосив, що Національна спілка журналістів України засуджує обурливу поведінку керівництва та співробітників банку, висловлює солідарність із командою розслідувачів програми “Схеми”. Томіленко вважає, що Національна поліція має оперативно провести розслідування, результатом якого повинно стати вагоме покарання нападників.

“Висока посада та великі гроші – це не індульгенція для нападу на журналістів, які ставлять незручні запитання!“, – резюмував свій допис голова НСЖУ.

Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання роботі журналістів програми “Схеми” співробітниками Укрексімбанку.

Справа відкрита і розслідується за статтею 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу.

На цей момент проводяться слідчі дії.

За даними журналістів програми “Схеми”, керівництво Укрексімбанку в особі голови правління Євгена Мецгера перешкоджало діяльності журналістів і дало вказівку відібрати у оператора відеозапис і камеру.

Аудіозапис журналістів свідчить, що такі вказівки давав особисто Мецгер і директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку.

Своєю чергою, державний експортно-імпортний банк звинуватив журналістів “Схеми” в заволодінні банківською таємницею.

Вказується, що 16 вересня Укрексімбанк отримав запит від видання “Радіо Свобода” щодо інтерв’ю з головою правління банку (згідно з переліком питань у запиті).

Пресслужба Укрексімбанку підтвердила виданню можливість проведення такого інтерв’ю 4 жовтня.

Однак під час інтерв’ю журналіст “Радіо Свобода” Кирило Овсяний поставив низку запитань щодо надання інформації про діяльність клієнтів банку, яку банк отримав у процесі їх обслуговування і правовідносин з ними.

Крім того, Укрексімбанк зазначає, що журналістом без будь-якого обґрунтування були висловлені припущення про нібито допущені банком порушення в рамках відповідних правовідносин.

Запитувана інформація відповідно до статті 60 закону “Про банки і банківську діяльність” є банківською таємницею, яку банки зобов’язані зберігати, в тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

З огляду на це пресслужба банку заявляє, що вона була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв’ю.

Подальша розмова проходила в форматі офрекордс-зустрічі.

Журналісту було запропоновано підготувати перелік питань, інформацію про яких може бути надано банком з дотриманням вимог чинного законодавства, і направити його в банк з метою підготовки розгорнутих відповідей на такі запитання.

Банк підкреслює, що після цього журналіст з оператором без будь-яких перешкод залишили приміщення банку (з усією записувальною і освітлювальною технікою).

“Окремо зазначаємо, що, на нашу думку, в діях журналіста Кирила Овсяного містилися ознаки як протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею), так і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації. З огляду на наведене, банк розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, з аналізу дій журналіста на відповідність вимогам чинного законодавства України та Кодексу етики українського журналіста”, – підсумували в банку.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE