Politerno > Україна і світ > КС відклав присягу двох суддів, призначених Зеленським – президент засмучений

КС відклав присягу двох суддів, призначених Зеленським – президент засмучений

  • 30 Листопада, 2021
  • 857 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський призначив суддями Конституційного Суду Оксану Грищук та Олександра Петришина, хоча вакантних посад за законом не було.

Про це свідчать укази Зеленського від 26 листопада №596 і №597, опубліковані на сайті президента.

Раніше у п’ятницю Володимир Зеленський повідомив про призначення двох суддів КС на пресмарафоні. 

Олександр Петришин до цього часу очолював Національну академію правових наук України.

Оксана Грищук є професоркою кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету ім. Івана Франка. Її батько Віктор Климович – член Вищої ради правосуддя.

Конституційний суд відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких президент Зеленський 26 листопада своїми указами призначив суддями КС.

“Суд прийняв постанову (на засіданні 30 листопада), якою відтермінував приведення до присяги до того часу, поки не з’являться вільні посади”, – заявили у суді.

Згідно із законодавством, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень.

При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Пізніше на сайті КС з’явилося офіційне повідомлення про постанову, яку ухвалили судді на засіданні. Використані формулювання свідчать, що КС відтермінував приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного суду до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента.

” для того, щоб процедура призначення суддів Конституційного суду України та набуття ними повноважень відповідала вимогам європейських стандартів, установлених Страсбурзьким судом, неодмінно має бути дотримано приписів Конституції України, які гарантують верховенство права (правовладдя) в Україні та поділ державної влади з тим, щоб до складу Конституційного суду України входили судді, що їх призначено у спосіб, який відповідає поняттю „суд, установлений законом” у розумінні статті 6 Конвенції.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 147, 148, 1491, 153 Конституції України, на підставі статей 3, 39, 83 закону України „Про Конституційний суд України”, відповідно до § 27 регламенту Конституційного суду України Конституційний суд України постановив: Голові Конституційного суду України або судді Конституційного суду України, який виконує його обов’язки, скликати спеціальні пленарні засідання Конституційного суду України для складення присяги суддями Конституційного суду України, що їх призначив президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021, № 597/2021, після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, суддів Конституційного суду України, що їх призначив президент України за період 2013–2018 років”.

Прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що Володимир Зеленський засмучений відмовою Конституційного Суду приймати присягу нових суддів.

“Володимир Зеленський засмучений відмовою КСУ приймати присягу кандидатів на вакантні позиції за президентською квотою.

Для Офісу Президента це виглядає затягуванням часу з надією на те, що кругова порука в судовій системі знову спрацює, і Верховний Суд ухвалить вигідні рішення для скомпрометованої верхівки КСУ”, – заявив Никифоров.

В Офісі президента також висловили сподівання, що Верховний Суд розуміє запит суспільства про завершення судової реформи.

Верховний Суд влітку визнав незаконним і скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

Отже, вільних вакансій у КС не було. 

Слід зхазначити, що низка громадських організацій закликали президента поки не проводити конкурс на посади суддів Конституційного суду України за квотою глави держави, тоді як Зеленський дав старт цьому конкурсу 17 серпня. 

Нагадаємо, спочатку громадські організації заявляли, що можливе призначення Зеленським суддів КСУ без конкурсу й на неіснуючі вакансії зруйнує інституції з потенційними серйозними наслідками для державності і завдасть удару по міжнародним відносинам та іміджу України.

Як заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, Офіс президента просуває у судді Конституційного Суду недоброчесних кандидатів без досвіду і відповідного рівня знань, але із статками незрозумілого походження.

Під час співбесіди претендент на посаду судді Конституційного Суду Микола Погорецький не міг відповісти на запитання, і тоді член комісії почав підказувати йому правильні відповіді.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE