Politerno > Україна і світ > Призначення Зеленським суддів КС на неіснуючі вакансії буде дипломатичним плювком в обличчя партнерів, – Жернаков

Призначення Зеленським суддів КС на неіснуючі вакансії буде дипломатичним плювком в обличчя партнерів, – Жернаков

  • 18 Жовтня, 2021
  • 672 Переглядів
  • 0

Можливе призначення Зеленським суддів КСУ без конкурсу й на неіснуючі вакансії зруйнує інституції з потенційними серйозними наслідками для державності і завдасть удару по міжнародним відносинам та іміджу України.

Про це заявив координатор Громадської ради доброчесності, голова правління DEJURE, юрист Михайло Жернаков.

“Ще не до кінця висохла фарба на підписі Зеленського під спільною Декларацією з лідерами ЄС Шарлем Мішелем і Урсулою фон дер Ляйєн за результатами Саміту Україна-ЄС, де він зобов’язався провести реформу Конституційного Суду. Раніше Венеційська комісія на запит самого ж Зеленського констатувала, що проблема КСУ – в політичній залежності суддів, бо призначають їх за партійними квотами. І наполегливо рекомендувала нарешті запровадити на посади суддів КСУ справжній конкурсний добір, як це передбачає Конституція. Окремо Венеційка наголосила, що спочатку треба запровадити справжній конкурс, а лише потім – заповнювати вакансії. Згодом також на запит самого Зеленського практично те саме повторили країни G7”, – пояснив він.

“Буквально через пару місяців після того без жодного конкурсу (а точніше, з його дуже низької якості імітацією в комітеті ВР) Рада призначила суддею КСУ підконтрольного ОП Віктора Кичуна. Потім спочатку додала, а потім забрала з законопроєкту #4533 про КСУ згадку про справжній конкурс до КСУ, чим викликала публічну критику країн G7. Але все це було ще до підписання Декларації з ЄС. Зараз, через ТИЖДЕНЬ після ПИСЬМОВОГО зобов’язання провести реформу КСУ на найвищому рівні, призначення суддів мало того, що без конкурсу, так ще й на неіснуючі вакансії буде виглядати дипломатичним плювком в обличчя. На тому самому рівні”, – констатував Жернаков.

“Бо це буде робити не Рада і не хтось іще, а сам Зеленський – тою самою рукою, якою підписував зобов’язання зробити реформу КСУ. До речі, цього тижня буде щонайменше ще дві дуже схожі ситуації, де Зеленському потрібно буде зробити важливий вибір. Одна – з конкурсом до Спеціалізованої антикор. прокуратури. Найближчими днями Зеленський має розблокувати конкурс на очільника САП, як він обіцяв це Президенту Байдену і всьому цивілізованого світу вже 50 днів як. Інша – з судовою реформою. В кінці тижня Рада суддів має призначити членів Етичної ради для реформи ВРП. І якщо вона цього не зробить, Зеленський просто муситиме подати законопроєкт, який викине її з процесу. Не подасть – значить, він цілком на стороні судової мафії, а не реформи. Це все дуже схожі речі. Вони всі – про вибір між незалежними інституціями і ручним управлінням. Цивілізовний демократичний світ, у який ми прагнемо іде першим шляхом. РФ, Китай і інші авторитарні країни – другим. Переважна більшість громадян – за інтеграцію до ЄС і НАТО, а не до Росії і Китаю. І не так важливо коли пройдуть парламентські вибори, якщо ця більшість відмовиться голосувати за тих, хто повертає країну в совок. Звісно, хтось може вважати себе найрозумнішим і намагатися вдавати інтеграцію в цивілізований світ, а робити насправді протилежне. Але історія показує, що в імітацію виходить грати дуже недовго, а інтеграція до РФ можлива, але лише в індивідуальному порядку. Зараз саме той випадок, коли вибір стає дедалі більш очевидним – як всередині країни, так і за її межами”, – резюмував він. 

Нагадаємо, раніше Жернаков заявив, що прийняте Радою суддів положення про обрання членів Етичної ради направлене на максимальний саботаж.

Посли G7 заявили, що продовжують спостерігати за процесом судової реформи в Україні “із занепокоєнням та розчаруванням” через графік роботи конкурсу Ради суддів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE