Politerno > Тернопільщина > “Батьківщина” Сергія Надала. Як мер Тернополя рейдернув обласну організацію партії Юлії Тимошенко

“Батьківщина” Сергія Надала. Як мер Тернополя рейдернув обласну організацію партії Юлії Тимошенко

  • 15 Грудня, 2021
  • 6824 Переглядів
  • 0

На початку лютого цього року в залі Тернопільської обласної філармонії відбулося засідання Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина», на якому виконуючим обов’язки її голови був призначений невідомий широкому загалу комерційний директор ТОВ «Тернопільський міський ринок» Степан Горуц.

Задовго до цього, одразу ж після минулорічних місцевих виборів, багатолітній очільник обласної «Батьківщини» Василь Деревляний написав заяву про звільнення з посади голови осередку. У розмовах з близьким оточення Василь Тимофійович розповідав, що кілька днів після оголошення результатів голосування лідерка всеукраїнського об’єднання Юлія Тимошенко не брала від нього слухавки. Причини він не пояснював, хоча серед партійців ходили чутки, що керівництво партії вкрай незадоволене тим, як провів виборчу кампанію пан Василь.

 

За лаштунками ширилась інформація, мовляв, Василь Тимофійович міг злити присутність у перегонах претендентів на посади мерів одразу кількох райцентрів Тернопільщини. Як би там не було, а політик вирішив напівголосно гримнути дверима і надіслав заяву про відставку до президії політсили. Сам Василь Деревляний під час зібрання у тій самій філармонії, але з нагоди нагородження партійців за участь у виборах проговорився, що у політраді партії знайшлися люди, які підписали його заяву, так як лідерка партії Юлія Тимошенко була відсутня в Україні. Втім, у нього була впевненість, що після повернення з-за кордону Юлія Володимирівна не прийме його відхід і він продовжить керувати осередком.

Майже два місяця ситуація була невизначеною – лишиться Деревляний на своїй посаді, чи його відхід на партійну пенсію буде погоджено на Турівській. А у цей час ситуацією намагалися скористатися дві політично-бізнесові групи.

З однієї сторони на центральний офіс «Батьківщини» вийшов тернопільський бізнесмен, ексвласник компанії «Viknar’off» Володимир Бліхар. У Києві він зустрічався з партійними функціонерами і його зафіксували як можливого кандидата на голову обласної організації.

З іншого флангу на керівництво партії «Батьківщина» вийшов міський голова Тернополя, «свободівець» Сергій Надал. За даними наших джерел, зв’язок з офісом партії Сергій Віталійович налагоджував через відому в Тернополі громадські діячку Ольгу Колос – давню знайому народного депутата від «Батьківщини», заступника голови цієї партії Сергія Соболєва.

“” Забігаючи на перед зазначимо, на нашу думку, фактор комунікації з Соболєвим через Ольгу Колос є головним доказом того, що, маючи зв’язок з офісом на Турівській через  того ж Олега Тягнибока – давнього знайомого Юлії Тимошенко – Сергій Надал «заходив» в обласну партійну організацію «Батьківщини» таємно, щоб в центральному офісі білосердечних не здогадувалися про те, що, по суті, віддають обласний осередок в управління головному «свободівцю» Тернопілля.

Ольга Колос і виконуючий обов’язки голови осередку Степан Горуц є співзасновниками громадської організації “МОЯ ЗЕМЛЯ-УКРАЇНА” .

Також ця жінка значиться засновницею у ряді підприємств і ще двох громадських організацій. Джерела засвідчують, що саме пані Ольга узяла під управління одну з трьох районних організацій – Тернопільську. Необхідним фінансовим ресурсом, не дивлячись на існуючий у неї з чоловіком бізнес, Ольга Колос не володіє. Але тут слід відзначити, що основні фінансові питання лягають на зовсім інших людей і головним фактором є контрольованість усіх учасників поглинального процесу з головного кабінету на Листопадовій.

Ольга Степанівна давня знайома Сергія Соболєва і саме вона влаштовувала йому у 2014 році зустріч з підприємцями  на центральному ринку Тернополя, на якій нардеп вперше і засвітився разом з Степаном Горуцом, про що згадували тернопільські ЗМІ після призначення останнього в.о. голови обласної організації.

Цікавим є і той факт, що редактор видання «Про все» Борис Машлянка, який із негативним підтекстом розповсюджував інформацію про призначення Степана Богдановича і є давнім антагоністом «Батьківщини», нині входить у прес-службу організації. До слова, очолила прес-службу осередку відповідальний секретар комунальної газети Тернопільської міської ради «Вільне життя» Софія Лінчевська, яка нещодавно і несподівано стала лауреатом конкурсу «Людина року». Наші співрозмовники запевнили, що Лінчевська є креатурою безпосередньо Ольги Колос, погодженою з міським головою.

Стаття з сайту “Про все”

Також наші джерела стверджують, що у Сергія Соболєва і Ольги Колос є давня традиція – майже кожен раз, коли політик подорожує через Тернопільську область,  вони зустрічаються в одній з кав’ярень на об’їзній, де спілкуються на різні теми (зараз ці зустрічі проводить Горуц). 

Сама ж Ольга Степанівна має тісні стосунки з міським головою Тернополя Сергієм Надалом, як у бізнесовій так і громадській сферах. Громадська активність тут ключовий фактор, про що свідчить її участь у багатьох заходах за участю мера.

У свою чергу Сергія Віталійовича пов’язуює ще більш тісна співпраця з безпосереднім керівником Степана Горуца – директором Центрального ринку Юрієм Ворком. Про це знають усі дотичні до тернопільського бізнесу гравці. Саме в приміщенні торгівельного центру «Rich Town», з будівництвом якого було безліч скандалів і який активно захищала міська влада, знаходиться нині офіс обласної та міської організації «Батьківщина». Ворко часто присутній на засіданнях і заходах нової, так званої організації.

На фото Юрій Ворко і представник міської ради

А тепер саме цікаве…

Звичайно ж позиції Сергія Надала в цій історії виявилися більш вигідними, ніж позиції Володимира Бліхара. Сергій Соболєв є правою рукою Юлії Тимошенко і користується її повною довірою. Цей фактор і зіграв ключову роль.

За нашими даними, після того як інформацією про майже стовідсоткову відставку Деревляного отримав Сергій Надал, на нардепа Соболєва вийшла Ольга Колос і в якості альтернативи старому кадру Тимошенко Василю Тимофійовичу запропонувала молодого і амбітного бізнесмена, якого Соболєв зустрічав під час згаданої вище зустрічі з підприємцями тернопільського ринку.

Аргументами виступили широкі зв’язки Горуца у бізнес-колах, а також добрі стосунки з міським головою і владою області. Про те, що реальний контроль над організацією отримує Сергій Надал, звісно, ніхто Соболєву не розповів. Принаймні так про це говорять наші джерела. А відбулося саме це – реальним власником обласної партійної організації «Батьківщина» став міський голова Тернополя, голова обласної організації «Свобода»  – Сергій Надал. Безпрецедентний в політичній історії України випадок.

Після того як вибір керівництва був зроблений на користь Степана Горуца, згаданому вище Володимиру Бліхару у Києві запропонували зв’язатися з новопризначеним керівником і домовитися щодо можливої співпраці. Коли Горуцу про це повідомили, він пообіцяв зателефонувати Бліхару. Але зателефонував пану Володимиру не комерційний директор ринку, а… міський голова Тернополя Сергій Віталійович Надал. Автор цих рядків особисто спілкувався з бізнесменом щодо цих перемовин і готовий підтвердити свої слова з використанням поліграфу. Тобто усі питання, пов’язані з оперативним управлінням організацією вирішує безпосередньо мер Тернополя, а не фіктивний виконуючий обов’язки керівника.

Бліхару було запропоновано очолити Тернопільську міську організацію, але він не погодився, так як не вбачав можливим вести публічну політичну діяльність і не хотів вкладати власні гроші в розвиток організації. Процес роздумів і перемовин тривав кілька тижнів і в кінці-кінців пан Володимир виторгував більш вигідні для себе умови. Він заручився підтримкою міського голови на майбутніх парламентських виборах і його внесли у список можливих кандидатів на майбутніх парламентських виборах. Попередньо це передбачає «зачистку» того чи іншого округу під кандидатуру Володимира Бліхара і надання йому медійної підтримки. Не забуваємо, Сергій Надал має вплив одразу на кілька місцевих партій, в тому числі, на «Слугу народу». А його особиста публічна підтримка, по суті, гарантує любому кандидату вирішальну частину голосів виборців Тернополя.

Тут слід зазначити, що однією з основних умов «заходу» в керівництво партійною організацією Горуца виступала фінансова складова – «риночники» зобов’язалися залучити стабільне фінансування осередку. На початках в офісі у «Rich Town» працювали Горуц та два його заступника – помічниця народної депутатки від «Батьківщини» і віце-спікерки Верховної Ради Олени Кондратюк – Уляна Пемковська, а також колишній «батьківщинець» і голова Теребовлянської районної ради Василь Попко. Роботою з депутатським корпусом, як і усіма насущними проблемами, опікався депутат Тернопільської райради Андрій Машко.

Попко, за інформацією наших джерел, у конфлікті Василя Деревляного з екснардепом, фігурантом «амбарної книги» регіоналів Михайлом Апостолом після Майдану 2014 року підтримав останнього, за що згодом був виведений з процесів у партії.

Нещодавно стало відомо, що Уляна Пемковська залишила команду Горуца через його кадрову політику, зокрема, через конфлікт щодо виборів у Теребовлі. Не так давно, офіс Горуца залишив і досвідчений Андрій Машко – і теж через кадрові рішення голови організації.

Справа у тім, що в Тернопільську обласну організацію «Батьківщини» завели зовсім сторонніх людей з різних партій, як то скандальний Володимир Камінський, не менш одіозний партійний перебіжчик Олег Вітвіцький та Юрій Моргун.

Володимир Камінський – радник Степана Горуца, екс-заступник міського голови м.Тернополя, член ВО “Свобода”, у 2015 році затримувався працівниками поліції за підозрою в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 200 тис. грн.

Олег Вітвіцький – відповідальний за співпрацю із засобами масової інформації, у 2017 році голова Тернопільської обласної організації «Української Галицької партії». У 2019 році балотувався кандидатом у народні депутати ВР України від ПП «Голос» по округу № 166 (м.Теребовля).

Юрій Моргун – відповідальний за організаційний напрям діяльності обласного партійного офісу, чинний голова Тернопільської обласної організації політичної партії «Зелений Тризуб». Теж мав відношення до «Української Галицької партії» і навіть балотувався від цієї партії. 

В районах теж відбуваються процеси поглинання осередків «Батьківщини» сумнівними постатями, часто з інших політсил. Бувалих тимошенківців посувають в інтересах місцевих впливових груп. Так в Кременецькому районі в одному з округів від “Батьківщини” балотуватиметься Володимир Гач, чинний депутат Тернопільської обласної ради від “За майбутнє” – він вже “обробляє” округ, чим теж незадоволені “корінні” “батьківщинці”. 

Гач на передньому плані

Позиції зберігають лише ті, хто погоджується грати за правилами нового керівництва. Попри це, за нашими даними, одразу кілька голів районних організацій невдоволені політикою Степана Горуца. 

Виходячи з вищезазначеного можемо зробити один висновок – Тернопільську обласну організацію «Батьківщина» – рейдернули. Іншими словами її очолили  люди, які до партії жодного відношення ніколи не мали і мати не збираються. У всієї цієї схеми з «віджимом» осередку є основна ціль – отримати у своє розпорядження рейтинговий майданчик для походу у Верховну Раду людей Сергія Надала, так як партія «Свобода» глухо застрягла на регіональному рівні і шансів наростити загальнодержавний вплив не має.

Отримуючи обласну організацію партії, яка володіє «капіталом» у 12% всеукраїнського рейтингу, Сергій Надал отримує можливість завести у наступну Раду кілька своїх кишенькових нардепів.

Джерела інформації особисто спілкувалися із фігурантами статті і гарантують правдивість викладених даних. Якщо у когось з персонажів виникнуть заперечення, можемо запропонувати їм пройти поліграф.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE