Politerno > Україна і світ > У ЄС є противники відключення РФ від SWIFT, США вводить санкції проти росбанків з активами на трильйон

У ЄС є противники відключення РФ від SWIFT, США вводить санкції проти росбанків з активами на трильйон

  • 24 Лютого, 2022
  • 1039 Переглядів
  • 0

Євросоюз може відрізати Росію від високобезпечної платіжної мережі SWIFT, проте країни розділилися щодо того, робити цей крок чи ні.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє CNN з посиланням на джерела в ЄС.

Вилучення Росії з SWIFT зробить майже неможливим для фінансових установ пересилання грошей в країну або за її межі. Це серйозно вплине на російський бізнес з іноземними клієнтами і може завдати реальної шкоди економіці країни.

Проте країни ЄС розділилися щодо того, чи робити цей крок чи ні. Високопоставлені джерела в ЄС повідомили CNN, що в країнах-членах існує розрив між такими країнами, як Польща, Естонія, Латвія та Литва, які хочуть відключення від SWIFT як частину пакету санкцій, який буде оголошено пізніше сьогодні, а також тими державами, які мають міцніші економічні зв’язки з Росією і не хочуть, щоб SWIFT включали в нові санкції.

Видання назвало 4 такі держави – Німеччина, Італія, Угорщина і Кіпр, однак не зазначило, чи це виключний перелік. Примітно, що Францію до противників не включили. У Києві знають про цю суперечку. Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що кров українців буде на руках тих, хто пом’якшує санкції.

Високопоставлений дипломат ЄС сказав, що “розмова триває”, але вважає, що “ймовірно”, що економічні інтереси переможуть у суперечці, і Брюссель не відріже Росію від SWIFT.

Своєю чергою, президент США Джо Байден оголосив про новий пакет санкцій проти РФ – зокрема, йдеться про експортні обмеження, санкції проти ВТБ, а також санкції на експорт високотехнологічної продукції в Росію.

“Ми обмежимо здатність влади Росії діяти в доларах, євро, єні… Введено санкції проти банків, які володіють активами на трильйон доларів, і відключимо банки від фінансової системи, включаючи ВТБ, який має 250 млрд доларів активів”, – сказав Байден.

За його словами, він уже бачить результат підготовки санкцій – рубль обвалився до історичного мінімуму, а ринок російських акцій просів.

Він додав, що США вже наклали санкції на російські банки з активами понад трильйон доларів, які разом складають близько третини банківської системи РФ.

“Сьогодні ми наклали санкції на ще 4 російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший барк Росії з активами $250 млрд”,  – додав він.

“У вівторок ми закрили можливість для російського уряду позичати у американських та європейських інвесторів. Тепер ми запровадимо ті самі обмеження для найбільших російських державних підприємств – компаній з активами понад $1,4 трільйони”, – підкреслив Байден.

За його словами, санкції мають вбити високотехнологічні галузі, включно з ракетною програмою.

Він пояснив, що йдеться про санкції не з боку США, а з боку великої кількості країн.

“27 держав ЄС, Британія, Канада, Австралія, Японія, Нова Зеландія та багато інших посилять спільний ефект нашої відповіді”, – заявив він.

“Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. А також обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці 21 сторіччя”, – додав він.

Нагадаємо, 24 лютого лідери Євросоюзу проведуть позачерговий саміт, щоби затвердити санкції проти Росії.

На Пушкінській площі в Москві, що розташована в межах одного кілометра від Кремля, та в Санкт-Петербурзі відбулися масові протести проти нападу на Україну.

У США заявляють, що вторгнення РФ в Україну спрямоване на “обезголовлення” українського уряду і встановлення власного управління.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE