Politerno > Україна і світ > Український народ та Зеленського висунули на Нобелівську премію миру

Український народ та Зеленського висунули на Нобелівську премію миру

  • 18 Березня, 2022
  • 1164 Переглядів
  • 0

Народ України та президент Володимир Зеленський стануть кандидатами на здобуття Нобелівської премії миру.

Про це йдеться у зверненні на сайті комітету премії.

 

Цю ініціативу взяли на себе колишні та чинні європейські політики. За їхніми словами, світ став свідком мужності українців у їхньому протистоянні російській армії.

“Сміливі українці та українки борються за збереження демократії та самоврядування. Від стійкого спротиву демократично обраного президента України Володимира Зеленського до чоловіка, який зі сльозами на очах прощається з родиною, щоб захищати свою країну, весь народ України піднявся на спротив силам авторитаризму… Ми віримо, що зараз саме час показати народу України, що світ на їхньому боці”, – зазначено у зверненні.

Політики заявили про необхідність продовження терміну висування кандидатів на Нобелівську премію миру до 31 березня цього року “у світлі історичних та безпрецедентних подій”.

“Ми розуміємо, що це порушення процедури, однак віримо, що воно виправдане через поточну безпрецедентну ситуацію. Наш демократичний обов’язок – протистояти авторитаризму та підтримувати народ, який бореться за демократію та право на самоврядування”, – додали європейські політики.

“Мільйони сімей живуть у страху, їхнім будинкам загрожують бомбардування та армія загарбника. Ми – свідки мужності народу України, який протистоїть у війні з РФ. Настав час показати народу України, що мир на його боці”, – заявили організатори.

Так, серед підписантів – колишній міністр закордонних справ Естонії, член Європейського парламенту Урмас Пает, колишній прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп, директор з політичних питань Гаазького центру стратегічних досліджень та колишній член парламенту Ган тен Бруке, член Європейського парламенту та віцепрезидент EV Естер де Ланж, член Європейського парламенту Катрін Лангензіпен, колишні міністри оборони Нідерландів Анк Бейлевелд та Йоріс Воргоєв, колишні міністри закордонних справ Нідерландів Бернард Бот, Берт Коендерс та Максим Ферхаген, колишній віцепрем’єр-міністр Нідерландів, прем’єр-міністр Європейського парламенту Гай Верхофстадт та інші.

Нобелівська премія миру – одна з шести Нобелівських премій. Відповідно до волі Альфреда Нобеля, її мають присуджувати тому, хто “зробить найбільший або найкращий внесок у дружні стосунки між націями; в скасування, або скорочення армій, що існують, та в проведення, або агітацію мирних з’їздів”.

Номінації зазвичай повинні бути подані до 1 лютого року присудження. Номінації, що присуджуються членами Комітету можуть подаватись і після цього останнього терміну, але не пізніше ніж до першого зібрання Комітету.

Нагадаємо, в “зелених коридорах” 17 березня з різних міст вдалося евакуювати 3810 осіб.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE