Politerno > Україна і світ > Командири “Азова” і 36-ї ОБрМП записали відео з Маріуполя, просять не героїзувати дезертирів – подробиці

Командири “Азова” і 36-ї ОБрМП записали відео з Маріуполя, просять не героїзувати дезертирів – подробиці

  • 13 Квітня, 2022
  • 2466 Переглядів
  • 0

Командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко та командир 36-ї ОБрМП майор Сергій Волина записали спільне звернення з заблокованого росіянами Маріуполя.

Вони закликали не героїзувати дезертирів, які здалися в полон росіянам. 

“Не робіть героїв з дезертирів і бійців, які добровільно здалися в полон. Вони обрали шлях ганьби і в жодному разі цих людей героїзувати не варто”, – зазначив Прокопенко.

“Приєдналися до них, провели успішне перегрупування. Продовжуємо виконувати бойові завдання. Наш моральний дух сильний. Ми знаємо, що робимо, навіщо тут. Ми будемо робити все, що від нас потрібно для успішного завершення нашого бойового завдання”, – наголосив Волина.

За даними “Новинарні“ 12 квітня особовий склад 36-ї бригади морської піхоти розділився на кілька груп. Одна з них пристала на пропозицію приєднатися до підрозділів “Азову”, який тримає оборону в районі заводу “Азовсталь”.

Блогер Роман Пономаренко про це написав таке: “…Основні сили бригади залишились (станом на початок доби 12 квітня – “ред.”) на “Азовмаші” під командуванням одного з комбатів. Також із ними перебували військові з інших підрозділів – бойова група “азовців”, “ведмеді”, прикордонники тощо. Офіцери “Азову” спланували та блискуче реалізували зухвалу спецоперацію з виведення з “Азовмашу” морпіхів, які хотіли продовжити обороняти Маріуполь і яких набралось кілька сотень на чолі з одним із двох комбатів 36-ї бригади, плюс солдати з інших підрозділів”.

Кілька джерел водночас повідомляють та підтверджують, що днем раніше бойова група 36 обрмп на чолі з командиром бригади Героєм України полковником Володимиром Баранюком колоною техніки пішла на прорив у північному напрямку, щоб перейти лінію фронту та з’єднатися з основними силами ЗС України.

Унаслідок вогневого ураження колона розсіялася, українські військові продовжували вихід у пішому порядку.

Частина з них імовірно отримали поранення, загинули. Частина – потрапили в оточення та в полон.

Допит однієї такої групи, оточеної в лісі, під відео провів російський пропагандист із “Первого канала” Олександр Сладков. Бійці тримаються гідно і розповідають, що служили в підрозділі РЕБ.

Доля більшості морпіхів із групи, що вирушила на прорив, зокрема комбрига Володимира Баранюка, після ранку 11 квітня залишається невідомою. Перехід через лінію фронту теоретично можливий.

Переважна частина морпіхів на прорив та на з’єднання з “Азовом” не пішла, а залишилася на місці – на території металургійного заводу.

Від військовослужбовця, який мав зв’язок з офіцером із цієї групи, “Новинарня” отримала підтвердження, що велика кількість морпіхів із цієї групи вже в полоні у росіян та бойовиків т.зв. “ДНР”. Серед них – багато поранених, зокрема таких, що не могли пересуватися. Їм бракувало боєкомплекту.

У числі цієї групи – і ті морські піхотинці, які вранці 12 квітня передали журналістці Наталії Нагорній відеозвернення про те, що вони трималися до кінця, а рахунок іде на години.

За нашою інформацією, офіцер – автор “листа морського піхотинця”, розміщеного на ФБ-сторінці 36-ї бригади 11 квітня, на зв’язок надалі не виходив, і серед тих, хто потрапив у полон, його немає.

Нагадаємо, 12 квітня українським бійцям 36-ї ОБрМП вдалося прорватися і з‘єднатися з полком “Азов” у Маріуполі. 

Британець, військовослужбовець бригади морської піхоти ЗСУ, яка бере участь в обороні Маріуполя, заявив, що захисники складуть зброю і здадуться в полон до російських окупантів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE