Politerno > Україна і світ > Ядерні джини на волі: Путін готовий до ескалації, якщо його поразка в Україні стане очевидною

Ядерні джини на волі: Путін готовий до ескалації, якщо його поразка в Україні стане очевидною

  • 10 Травня, 2022
  • 2935 Переглядів
  • 0

На думку американських експертів, розв’язана Росією війна як підвищує ризик самої ядерної війни, так і може відкрити нову еру поширення ядерної зброї.

На думку очільниці національної розвідки США Евріл Гейнс, російський президент Володимир Путін готовий застосувати тактичну ядерну зброю на території України, якщо поразку його військ в Україні неможливо буде приховати.

“Ми вважаємо, що відчуття неминучості поразки в Україні (Путін може сприйняти як загрозу своєму політичному виживанню – ред.), або, якщо НАТО фактично буде втручатися чи готове втрутитися, тоді, очевидно, він це буде сприймати як екзистенційну загрозу Росії”, – пише the Guardian з посиланням на доповідь Гейнс на слуханнях комітету збройних сил Сенату США.

Посадовиця додала, що розвідувальні агенції зможуть побачити заздалегідь підготовку до ядерного удару з боку Росії. Насамперед, це можлива передислокація озброєння, яке здатне переносити ядерні боєзаряди.

Розвідка США вважає, що на даному етапі Путін не готовий до ескалації війни через використання тактичної ядерної зброї.

Риторика про можливе застосування ядерної зброї потрібна Кремлю для того, аби віднадити Захід від підтримки і допомоги Україні. Проте, у сприйнятті Путіна, західні лідери здебільшого проігнорували його погрози.

Тому в Кремлі міркують над тим, аби найближчим часом провести навчання військ стратегічного стримування із публічним запуском ракет наземного й морського базування, а також вильотів ядерної авіації. Такі плани буцімто мають на меті створити більш загрозливі сигнали західним політикам та розвідувальним агентствам.

Наразі головним розрахунком Кремля є те, що західні уряди поступово послаблюватимуть підтримку України через внутрішні проблеми, зокрема зростання цін та перебоїв постачання продуктів харчування й пального.

Гейнс отримує звіти від всіх американських спецслужб, включно зі ЦРУ та АНБ. 

Своєю чергою авторитетне видання The Wall Street Journal опублікувало матеріал, в якому зазначається, що путінська авантюра в Україні випустила на волю «ядерних джинів».

На думку аналітиків видання, розв’язана Росією війна не лише підвищує ризик самої ядерної війни, а й може відкрити нову еру поширення ядерної зброї.

У міру того, як війна в Україні переходить у нову небезпечну фазу, збитки, які завдає російський лідер Володимир Путін, не обмежуються порушенням суверенітету держави, перетворенням міста Маріуполь на руїни чи обстрілами цивільних житлових комплексів.

Він також випускає небезпечні «ядерні джини з пляшок», в яких вони містилися останні три десятиліття. Ці «джини» включають ризик самої ядерної війни, повернення ядерного шантажу як інструменту державного управління та поява нових стимулів для інших країн набувати ядерної зброї.

Залежно від того, чим обернеться цей конфлікт, Путін може показати Китаю, як використовувати ядерний шантаж, щоб змусити світ відступити, якщо і коли він вирішить йти на ескалацію щодо Тайваню. Аналогічно, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин міг би використати свій ядерний арсенал, що розвивається, щоб зробити те ж саме, якщо він вирішить залякати Південну Корею чи Японію. Індія та Пакистан також зважуватимуть.

Але існує ще більш витончений ризик: ймовірність того, що країни, які зараз знаходяться на межі ядерного озброєння, дійдуть висновку, що найкращий спосіб не стати наступною Україною – це фактично придбати ядерну зброю.

Нагадаємо, на 89-му році життя після тривалої недуги помер 1-ий президент незалежної України Леонід Кравчук.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE