Politerno > Україна і світ > Фінляндія та Швеція 17 травня подадуть заявки до НАТО – ЗМІ

Фінляндія та Швеція 17 травня подадуть заявки до НАТО – ЗМІ

  • 15 Травня, 2022
  • 647 Переглядів
  • 0

Фінляндія та Швеція мають намір офіційно подати заявки на вступ до НАТО 17 травня.

Президент та прем’єр-міністр Фінляндії на прес-конференції у неділю оголосили, що країна подає заявку про приєднання до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

 

Президент Саулі Нііністе зробив офіційне оголошення про це фінською, шведською та англійською мовами.

“Це історичний день”, – заявив президент, якого цитує фінське видання Yle.

Також на прес-конференції виступили міністр оборони і міністрка  закордонних справ Фінляндії, яка саме повернулася з зустрічі із колегами, очільниками МЗС усіх держав Альянсу. Після цієї зустрічі у Альянсі заявили, що турецьке вето на вступ Фінляндії та Швеції буде подолане.

Парламент збереться для розгляду цього питання в понеділок, є більшість голосів на підтримку рішення. Після цього президент і уряд мають запустити процес подання заявки, яка буде передана до Альянсу, імовірно, вже у вівторок.

Саулі Нііністе на прес-конференції визнав, що це рішення змінить відносини Росії та Фінляндії. Очільниця уряду Санна Марін додала до цього, що це рішення посилить безпеку Фінляндії, а також спільну безпеку Альянсу. “Це рішення також посилить Євросоюз, чий голос у НАТО буде потужнішим”, – заявила вона.

Своєю чергою уряд Швеції змінив внутрішні плани та має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО 17 травня, пише видання Svenska Dagbladet.

За даними видання, є розпланований процес, за яким офіційний лист із заявкою Швеції про приєднання до Північно-Атлантичного Альянсу буде переданий у вівторок у Брюсселі генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу (або його представникам, якщо Столтенберг, що перебуває в самоізоляції з підтвердженим коронавірусом, ще не повернеться на роботу).

Це рішення не оприлюднюється офіційно через те, що правляча соціал-демократична партія, де є також противники членства ще не завершила внутрішню дискусію. Утім, оскільки НАТО-скептики лишилися в меншості, очікується що в неділю ввечері урядовці оголосять про схвалення курсу на НАТО.

Нагадаємо, більшість громадян Туреччини виступають проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО через підтримку цих скандинавських країн курдських екстремістів. Як заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто перед неформальною зустріччю з головами відомств країн НАТО у Берліні, він зустрінеться з міністром закордонних справ Туреччини, щоб прояснити всі питання щодо вступу скандинавської країни до НАТО.

Протягом місяця тернопільські волонтери засвітилися у двох кримінальних скандалах. Зокрема, на Волині викрили схему ввезення одягу під виглядом гуманітарної допомоги, яку розвантажували у Тернополі на складі Штабу добровольчого спротиву. А двох братів з Ланівців підозрюють у використанні для власного збагачення пожертв, які небайдужі перераховували для потреб ЗСУ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE