Politerno > Україна і світ > Чому облгази Фірташа передали АРМА і що з ними буде далі

Чому облгази Фірташа передали АРМА і що з ними буде далі

  • 28 Травня, 2022
  • 1812 Переглядів
  • 0

У середу, 25 травня, слідчий суддя Печерського суду Києва передав в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) арештовані корпоративні права 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем, які експлуатують державні газові мережі.

Більшість з цих компаній входить у групу «РГК» олігарха з Тернопільщини Дмитра Фірташа.

Передача відбулася за клопотанням Державного бюро розслідувань. 

Арешт корпоративних прав операторів газорозподільних мереж та передача їх в управління АРМА відбулися в рамках розслідування ДБР про безоплатну передачу Міністерством енергетики газорозподільних систем у користування приватним обл- та міськгазам.

Ця передача, за оцінками ДБР, завдала державі збитків на суму 1,48 млрд грн.

Кому належать оператори ГРМ, які перейшли в АРМА

В Україні працює 43 оператори газорозподільних мереж (ГРМ), це обл-та міськгази.

Кожен оператор ГРМ у своєму регіоні є монополістом.

Із 43 операторів ГРМ – 20 працюють під брендом “Регіональної газової компанії” (РГК) олігарха Дмитра Фірташа, вони розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні.

Перелік операторів ГРМ, які передано в управління держави, не опубліковано. За даними БізнесЦензора, АРМА було передано корпоративні права 20 операторів ГРМ РГК Фірташа. Які ще шість операторів ГРМ перейшли в управління держави – наразі невідомо.

Таблиця з власниками Операторів ГРМ – за цим посиланням.

Що за справа?

В процесі приватизації обл та міськгазів газопроводи залишилися у державній власності, але були передані операторам ГРМ у безоплатне користування.

За президентства Петра Порошенка, колишній керівник НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв ініціював стягнення орендної плати з операторів ГРМ за користування мережами.

У лютому 2017 року Кабінет міністрів прийняв постанову про передачу державних газових мереж від Нафтогазу до Міненерго. Водночас міністерство повинно було укласти з операторами ГРМ договори оренди газопроводів зі стягненням плати за їх користування.

За цією постановою, оператори ГРМ мають щорічно платити державі за експлуатацію газопроводів 10% від їх залишкової вартості.

Проте Міненерго того ж року уклало з 37 обл- та міськгазами договори, де передбачено безоплатне користування державним майном.

Тобто стягнення орендної плати з операторів ГРМ, які експлуатують державні газопроводи, не було реалізовано.

Чому оператори ГРМ не платили за користування мережами?

Єдиним джерелом доходу операторів ГРМ є тариф на розподіл газу, який сплачують всі споживачі. При цьому 70% газу в Україні йде на потреби населення як для прямого споживання так і на централізоване опалення.

Таким чином, для сплати оренди облгазами за користування газовими мережами, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, мала прийняти рішення про збільшення тарифу на розподіл газу, в тому числі і для населення.

Зі зрозумілих причин таке рішення не було прийняте, оскільки споживачі і так сплачують утримання газових мереж в тарифі і їм важко було б пояснити, чому вони мають платити ще і за їхню оренду. 

Генеральна прокуратура зверталася до суду щодо заборогованності операторів ГРМ за оренду газових мереж, однак РГК Фірташа відбивала ці позови, оскільки НКРЕКП не збільшила тариф на розподіл газу на розмір орендної плати на користь держави, відповідно у облгазів не було і джерела сплати за користування мережами.

За оцінками ДБР, сума боргу 26 операторів ГРМ становить 1,5 млрд грн.

На початку 2021 року Касаційний господарський суд Верховного суду, у справі за позовом ГПУ до Волиньгазу, дійшов висновку, що плата за користування мережами, які належать державі, не включалася в тариф на розподіл газу.

У Регіональній газовій компанії передачу корпоративних прав операторів ГРМ в управління АРМА не коментують через відсутність опублікованого рішення слідчого судді Печерського суду Києва.

Вітренко “поклав око” на РГК

Після появи даної інформації, голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко у інтерв’ю Інтерфакс-Україна заявив, що НАК планує взяти в управління 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем, які суд передав Нацагентству з питань корупційних активів (АРМА).

“Ми очікуємо, що АРМА передасть їх “Нафтогазу”. Ми не бачимо, хто інший може управляти облгазами, особливо враховуючи, що це є критична інфраструктура”, – сказав Вітренко.

Водночас він визнав, що чинні тарифи не покривають виробничих витрат цих підприємств.

“Ми розуміємо, що тарифи облгазів останнім часом були менші, ніж економічно обґрунтовані, і вони не покривали собівартість. У них в тарифі була закладена ціна газу 7 грн/куб. м, в той час як на ринку вона була 40 грн/куб. м. Об’єктивно через державне регулювання всі їх витрати не покривалися, але є обґрунтовані підозри, що були зловживання, випадки виведення грошей з цих компаній”, – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що Антимонопольний комітет розслідує продаж “Нафтогазом” облгазам Дмитра Фірташа газу за заниженою ціною.

За даними The Guardian, український олігарх Дмитро Фірташ, екстрадиції якого вимагає США, завдяки щедрому фінансуванню зумів влитися до британського істеблішменту. Йому дозволили купити актив Міністерства оборони Великої Британії, і навіть не поцікавилися джерелом походження коштів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE