Politerno > Україна і світ > АМКУ узявся за продаж “Нафтогазом” дешевого газу Фірташу

АМКУ узявся за продаж “Нафтогазом” дешевого газу Фірташу

  • 19 Січня, 2022
  • 511 Переглядів
  • 0

Антимонопольний комітет розслідує продаж “Нафтогазом” облгазам Дмитра Фірташа газу за заниженою ціною.

Про це повідомила пресслужба “Нафтогазу”.

У компанії зазначили, що йдеться про угоду щодо торгівлі газом для населення, підписану з ТОВ “ЙЕ Енергія” Дмитра Фірташа. Вона була укладена в березні 2021 року, коли компанією керував Андрій Коболєв. 

Угоду з “Йе енергія” було укладено 19 березня – на понад місяць раніше, ніж з рештою учасників ринку. 

Компанія Фірташа законтрактувала найбільший на ринку обсяг газу для побутових споживачів, 6 млрд кубів. Другий найбільший, 2,2 млрд кубів, отримала “дочка” “Нафтогазу” – ТОВ “ГПК Нафтогаз України”

Саме ці дві компанії отримали найнижчі ціни – 7,42 тис грн за тис куб м, тоді як решта компаній підписали контракти з ціною від 7,9 тис грн до 8,8 тис грн.

У НАК заявили, що угода давала можливість компаніям перепродавати “дешевий” газ бізнесу, а також створювала невиправдані кредитні ризики для “Нафтогазу”, оскільки передбачала оплату за фактично проданий газ у період до жовтня 2021 року.

За словами “Нафтогазу”, дію контракту зупинили у жовтні, проте борги “ЙЕ Енергії” перед НАКом за цими угодами не погашені донині. 

“Наразі “Нафтогаз” реалізує газ усім компаніям, що постачають його населенню, за єдиною ціною та на однакових умовах в межах балансуючої групи”, – заявили у “Нафтогазі”.

Нагадаємо, через борги операторів газорозподільних мереж та “Нафтогазу” може настати криза рівня надзвичайної ситуації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE