Politerno > Україна і світ > Порошенко з третього разу виїхав з України та звернувся до Зеленського

Порошенко з третього разу виїхав з України та звернувся до Зеленського

  • 30 Травня, 2022
  • 2649 Переглядів
  • 0

Експрезиденту Петру Порошенку все ж вдалося виїхати з України, але вже на Саміт Європейської народної партії.

Як повідомляє видання “УП”, посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, п’ятий президент країни перетнув кордон України з Польщею у понеділок, 30 травня.

Раніше лідер партії “Євросолідарність” звернувся до чинного президента країни Володимира Зеленського та закликав випустити його з країни, наголосивши, що для цього на руках у нього є всі належні документи.

П’ятий президент вже прямує з Києва на Конгрес та Саміт Європейської народної партії — найвпливовішої політичної родини в Європі, членами якої є керівництво структур ЄС та багатьох держав-членів. Там будуть формуватися низка рішень, зокрема щодо перспектив посилення санкційного режиму проти Росії, механізму післявоєнної відбудови України та щодо можливості надання нашій державі статусу кандидата на членство в Євросоюзі на засіданні Європейської Ради наприкінці червня.

Порошенко наголосив, що має офіційне запрошення від Президента Європейської народної партії й оформлене відрядження, підписане Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком. Лідер “ЄС” має виступати на Конгресі та Саміті ЄНП, низці зустрічей з керівниками ЄС, держав та урядів країн, лідерами європейських партій.

“Після того, як абсолютно незаконно було зірвано мою поїздку у складі офіційної парламентської делегації на Парламентську асамблею НАТО, де я мав намір відстоювати надання Україні ПДЧ на саміті Альянсу цього року, сподіваюся, що висновки зроблено і ніхто вже не перешкоджатиме моєму виїзду до Роттердаму”, – заявив Петро Порошенко.

Він додав, що зараз тлі зовнішньої загрози надзвичайно важливо зберігати єдність та скоординованість зусиль, уникати будь-яких внутрішніх розбратів і спільно працювати на всіх можливих міжнародних майданчиках, а особливо таких вагомих як Європейська народна партія.

Меседжі, з якими п’ятий президент прямує до Роттердама – надати Україні статус країни-кандидата на членство в ЄС вже в червні, підтримати Україну у відсічі путінської агресії та відновленні територіальної цілісності, фінансова допомога та схвалення “Плану Маршалла 2.0”.

“Український народ в ці складні часи заслуговує на мудрість політиків. Запорукою наших успіхів завжди були міцне військо, внутрішня єдність, потужна міжнародна підтримка та солідарність. І сьогодні всі разом — і влада, і опозиція, і громадянське суспільство — працюємо для розбудови сильної незалежної демократичної процвітаючої європейської України”, – наголосив Порошенко. 

Окрім того, Порошенко вкотре відмітив, що вважає дії прикордонників та відмову у перетині кордону абсолютно незаконними, додавши, що дуже сподівається, що всі висновки були зроблені, тож йому все ж дозволять поїхати на Конгрес і Саміт Європейської народної партії. За словами експрезидент у Роттердамі він планує виступити із закликом щодо посилення санкцій проти російської федерації, обговорити механізм післявоєнного відновлення України, а також ймовірність надання нашій державі статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Як повідомлялося, 27 травня стало відомо, що Петро Порошенко пізно ввечері прибув у пункт перетину державного кордону на Львівщині. У його команді повідомили, що нардеп їхав у відрядження, але його не пропустили через кордон.

28 травня Порошенка вдруге не випустили на міжнародну зустріч попри те, що документи із затвердженням складу офіційної делегації підписав голова ВР Руслан Стефанчук.

Шведсько-американський економіст Андерс Ослунд відреагував на відмову випускати експрезидента України Петра Порошенка з України для участі у засіданні Парламентської асамблеї НАТО: “Це смішна, неприйнятна та шкідлива поведінка української влади”

На думку члена комітету Європарламенту із закордонних справ та доповідач по Україні Міхаеля Галера, перешкоджання виїзду експрезидента Петра Порошенка за кордон псує імідж України та додає аргументів противникам її членства в ЄС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE