Politerno > Україна і світ > Великі країни ЄС, окрім Італії, проти статусу кандидата на вступ для України – Драгі

Великі країни ЄС, окрім Італії, проти статусу кандидата на вступ для України – Драгі

  • 31 Травня, 2022
  • 1811 Переглядів
  • 0
прем'єр Італії Маріо Драгі

Всі великі країни Євросоюзу, крім Італії, проти надання Україні статусу кандидата на вступ.

Про це заявив прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі на пресконференції після саміту ЄС, пише “Європейська правда” із посиланням на Ansa.

“Проти статусу кандидата заперечують майже всі великі держави ЄС, я сказав би, всі, крім Італії”, – сказав Драгі.

За його словами, рішення про надання статусу кандидата наразі непередбачуване через протидію цих країн.

“Проте не можна виключати швидкого руху України у бік ЄС. І мені здається, що Єврокомісія теж згодна з цією точкою зору”, – додав Драгі.

Раніше прем’єр Словенії Янез Янша, який завершує роботу на посаді, сказав, що в ЄС є розбіжності щодо розширення блоку, і є країни, які хотіли б тримати країни-аспіранти за його межами якомога довше.

“Світ змінився, і ми ще в процесі спроб зрозуміти, наскільки важливі ці зміни. Ми прийшли до цієї ситуації, бо з боку Заходу, особливо з боку ЄС, був брак амбіцій і відповідей на стратегічні виклики”, – сказав Янша.

На його думку, розширення ЄС – це одна з можливих відповідей на ці стратегічні виклики.

“І коли ми говоримо про можливість членства в ЄС для Молдови, Грузії і особливо України, то Європейська рада у червні зазнає поразки у спробі відповісти на вимоги часу і історії, якщо статус кандидата не буде наданий”, – вважає словенський прем’єр.

“Чесно кажучи, протягом усіх цих дискусій з лютого я побачив чітке розмежування всередині ЄС у питанні розширення. Є певні країни, я буду дуже відвертим, які просто хочуть, щоб країни-аспіранти лишалися в залі очікування чи навіть у передпокої залу очікування якомога довше і надавали дешеву робочу силу для “ядра” Європи. Я рішуче проти цього. Європа будувалася на основі інших цінностей. Думаю, це випробування”, – сказав Янша.

Як повідомлялося, лідери ЄС погодилися на червневій зустрічі розглянути заявки України, Грузії та Молдови на членство у блоці.

Нагадаємо, 31 травня бійці 93-ї окремої механізованої бригади на Харківщині збили ворожий гелікоптер Ка-52.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE