Politerno > Україна і світ > Мери звинуватили Шмигаля у саботажі та шкідництві, а Філатов готовий дати свідчення

Мери звинуватили Шмигаля у саботажі та шкідництві, а Філатов готовий дати свідчення

  • 1 Липня, 2022
  • 2352 Переглядів
  • 0

Кабмін обмежив можливості місцевої влади проводити передоплату для придбання ресурсів для армії, чим позбавив ЗСУ та ТерО підтримки від міст.

Про те, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль уже два місяці ігнорує прохання представників місцевого самоврядування дозволити їм витрачати заблоковані гроші на бронежилети, тепловізори, вантажівки та інше, розповів в інтерв’ю Інні Ведерниковій для ZN.UA мер Дніпра Борис Філатов.

“Нам заважає прем’єр-міністр, який торпедує будь-які ініціативи місцевого самоврядування, пов’язані з придбанням обладнання для потреб не лише ТРО, а й ЗСУ. Найперший приклад – це питання, пов’язані з передоплатою. На сьогоднішній день місцеве самоврядування юридично обмежене ухвалою Кабміну робити передоплату для придбання будь-яких ресурсів. Ми платимо тільки по факту після того, як продукцію поставлено. Проте іноземні постачальники не працюють без передоплати. У зв’язку з цим ми неодноразово зверталися до Кабміну з проханням змінити нормативну базу та дати нам можливість безпосередньо і без перешкод робити закупівлі для армії та ТрО. Вже пройшло п’ять засідань Кабміну після нашого звернення, але це питання так і не було винесене на обговорення уряду”, – зазначив мер.

Він підкреслив, що не зважаючи на це, кожна міська рада ухвалила програму фінансування ТрО та виділяє під неї гроші з бюджету та проводить закупівлі.

“Хоч ми й вимагали раніше фінансувати армію та ТРО з державного бюджету, весь парадокс полягає в тому, що на місцевому рівні зараз якраз є гроші. Тому що своєю ухвалою №590 уряд на період військових дій повністю заборонив будь-які капітальні ремонти та реконструкції. Ми сьогодні можемо робити лише якісь поточні ремонти та маніпуляції. Відповідно, зараз я сиджу на п’ятистах мільйонах гривень, які міг би витратити на придбання матеріалів та обладнання для ЗСУ. Але Шмигаль не дає мені цього робити”, – обурився Філатов.

Громада будує різноманітні фортифікаційні зміцнення і фінансує це з бюджету. Але коли йдеться про прямі закупівлі, виникають проблеми. Він додав, що хоч Денис Шмигаль вважає його ініціатором конфлікту, він сам вважає себе лише його каталізатором.

“Зараз уся країна купує пікапи для ЗСУ. Я відправив свого заступника на військові склади до Європи, і він знайшов не просто пікапи, а тисячі вантажівок, які потрібні фронту. Чи не десятки, не сотні, а тисячі! Вони вживані, але ціна прийнятна — від п’яти до п’ятнадцяти тисяч євро. Причому йдуть із зіпами, запасними коробками, гумою тощо. У підсумку, для вашого розуміння, ми за приватні гроші купили на півтора мільйона євро цих вантажівок і зараз їх веземо. Тому що коли я їх показав колегам мерам, вони надихнулися і хотіли скинутися, щоб викупити кілька сотень для потреб нашої армії”, – розповів Філатов про конкретний приклад, додавши, що прем’єр заборонив робити Дніпру передоплату за автомобілі.

“Ні щодо цих пікапів, ні щодо тепловізорів, дронів, приладів для очищення води, будь-яких інших потрібних фронту ресурсів. Тому всі товари їдуть до нас сюди із Заходу чи то через волонтерів, чи то через руки «Укрспецекспорту» та інших. А громади сидять на грошах і не можуть їх витратити. Тому що прем’єр має свою позицію щодо цього”, – додав мер Дніпра.

Він зазначив, що Асоціація міст України (АГУ) вже зверталася з цього приводу до міністра оборони, і Олексій Рєзніков ще два місяці тому обіцяв винести це питання на обговорення уряду, але прем’єр не включив відповідний проект рішення в порядок денний.

“З того часу пройшло вже п’ять засідань Кабміну, а прем’єр тримає паузу. При цьому він не відповідає на наші дзвінки, не зауважує повідомлень мерів. А його помічники постійно нам розповідають, що треба щось доопрацювати. І це незважаючи на те, що це питання вже двічі обговорювалося на Конгресі місцевої та регіональної влади при президентові, і уряд отримав доручення з цього приводу. Дійшло до того, що АГУ вже офіційно звернулася до прем’єра та попросила надати протокол засідань Кабміну, де є обґрунтування, чому важливе для армії питання не ставиться до порядку денного. Однак прем’єр прикрився війною і назвавши стенограму «документом для службового користування» відмовив”, – розповів Філатов.

Філатов спростував інформацію, що його публічний конфлікт із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем є підготовкою ґрунту для відставки глави уряду.

“На рівному місці таких заяв не робляться. Кришку просто зірвало. Та й те, про що я вам вам говорю, — мала частина того, що насправді відбувається в надрах Кабміну. Але якщо в якийсь момент правоохоронні органи побачать у цьому якийсь каверз, то я справді готовий дати свідчення. Нехай вони допитають виконавчого директора Асоціації міст України Слобожана, інших мерів, хай розберуться, як ми принижуємось. Таке враження, що Денис Анатолійович не витримав випробування мідними трубами. Після зустрічі з Байденом та іншими лідерами провідних країн світу нашого прем’єра як підмінили. Прем’єр-міністр Шмигаль до війни і зараз — дві різні людини”, – пояснив він, говорячи про свої стосунки з прем’єр-міністром.

Борис Філатов разом із мерами Андрієм Садовим, Сергієм Сухомліним та виконавчим директором АМУ Олександром Слобожаном (усі делеговані АМУ члени Президії Конгресу) підписали листа до голови Президії Конгресу місцевих та регіональних влад, заступника голови ОПУ Андрія Єрмака з докладним описом проблеми та ситуації, що склалася.

Філатов зазначив, що у багатьох питаннях уряд діє повільно та неефективно.

“Не можна не погодитись і на те, що паливне питання Кабмін провалив. Провалено комунікацію з місцевим самоврядуванням. Незабаром ми матимемо можливість оцінити глибину провалу підготовки до опалювального сезону. Ще один приклад — питання, пов’язане із валютним контролем. Я дзвоню Юлі Свириденко: “Допоможи, будь ласка”. Вона пересилає мене до Мінекономіки, Мінекономіки — до Нацбанку, той знову відправляє до Мінекономіки, потім усе це спускається на рівень заступника міністра, потім — до начальника департаменту… Після багатотижневого ходіння по муках нам просто відмовляють. Так неможливо працювати за умов війни. І в цій ситуації нам справді простіше працювати з ОПУ. Там слухавку беруть”, – пояснив свою позицію мер Дніпра.

Нагадаємо, що за результатами засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України ще 5 травня, коли розглядалось питання необхідності внесення змін до рішень Уряду про забезпечення  безперебійного здійснення ОМС та військовими адміністраціями закупівель товарів, робіт та послуг, в тому числі оборонного призначення, за попередньою оплатою, уряд отримав відповідне доручення — спростити закупівлі. 

Проте прем’єр, м’яко кажучи, видержав паузу до кінця червня і прийняв абсолютно протилежне рішення. Більше того, за інформацією мерів, зокрема із західних регіонів, глава уряду ніяк не реагував на їхні прохання. Гострі прохання, тому що стосуються фінансування та підтримки армії. Причому не лише її озброєння, а й екіпірування. Про критичну ситуацію в цій сфері ми докладно розповідали. Проте, за словами наших джерел у Кабміні, прем’єр вважає, що “в бюджеті достатньо грошей на фінансування армії і від мерів нічого не потрібно”. 

Отже, конфлікт зайшов у глухий кут і зараз виплеснувся в публічну сферу. Причому висловилися не тільки найнестримніші, а й обережніші. Хоч і досить делікатно. 

«Ми рідко публічно говоримо про те, як саме місто допомагає ЗСУ. На це є багато причин, — написав на своїй сторінці в Фейсбук мер Львову Андрій Садовий. —  Але якщо в загальних рисах, то від початку повномасштабного вторгнення РФ на допомогу українській армії було витрачено понад 61 мільйон гривень з міського бюджету. Це кошти львів’ян-платників податків, які пішли на закупівлю засобів зв’язку, генераторів резервного живлення, бронежилетів, пального, пошиття військової форми та багатьох інших речей, які ми не можемо поки озвучувати».

І підтвердив свої слова Садовий переконливою інфографікою.

До Головнокомандувача звернувся Геннадій Корбан — голова штабу ТерО Дніпра та найближчий соратник мера Бориса Філатова.

«Змушений звернутися до вас особисто, – пише Корбан. — Ви щодня і самовіддано боретеся з європейською бюрократією для забезпечення ЗСУ та нашої держави необхідним озброєнням та фінансовою допомогою, проте я зобов’язаний повідомити вас, що, починаючи з 24 червня 2022 року, Штаб територіальної оборони Дніпра та Військова Адміністрація, мерія Дніпра та Кривого Рогу позбавлені можливості виконувати поставлені вами завдання, пов’язані з наданням допомоги ЗСУ, НГУ, ТРО, будівництвом рубежів та підвищенням обороноздатності з наступних причин:

По-перше, 24 червня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 723, якою повернув усі закупівлі до системи PROZORRO. А це означає, що необхідне проведення тендерної процедури від 9 до 15 днів з відкритою публікацією деталей таких закупівель, що суперечить здоровому глузду та режиму секретності.

По-друге, 20 квітня 2022 року Асоціація міст України подала до Кабінету міністрів України проєкт внесення змін до постанов уряду №169 від 28.02.2022, №176 від 2.02.2022, №195 від 04.03.2022 які передбачають можливість здійснення закупівель вантажівок та інших товарів для потреб ЗСУ за гроші місцевих бюджетів. Ініціативу було підтримано міністром оборони Резніковим та попередньо схвалено міністром фінансів України. Однак реакція прем’єра була прямо протилежною без зазначення будь-яких причин».

Після чого Корбан докладно описав зусилля — фінансові та ресурсні, які Дніпро вкладає у перемогу і завершив: «Шановний Верховний Головнокомандувач, я не беруся давати оцінку діям Кабінету міністрів, але хочу наголосити, що подібна реакція не відповідає законам воєнного часу, демонструє досконале нерозуміння обстановки і не відповідає військовому становищу, в якому знаходиться Україна. Також повідомляю вам, що відсутній якийсь зворотній зв’язок між чиновниками Кабміну та керівниками міст та областей. Ми є на різних планетах.

Це відбувається в той момент, коли громадяни України віддають останні гроші волонтерам, а місцева влада, маючи кошти на рахунках, фактично паралізована діями кабмінівських бюрократів. Невже ми вже виграли війну? Чи у нас зменшились потреби армії? Чи нам не потрібна швидка логістика, а ми витрачатимемо час на проведення тендерів?».

Нагадаємо, парламент призначив уповноваженим з прав людини Дмитра Лубінця.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE