Politerno > Україна і світ > Вступ до ЄС: фон дер Ляєн нагадала про боротьбу з корупцією, а влада просить Раду підтримувати непопулярні закони

Вступ до ЄС: фон дер Ляєн нагадала про боротьбу з корупцією, а влада просить Раду підтримувати непопулярні закони

  • 1 Липня, 2022
  • 565 Переглядів
  • 0

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що для збільшення впливу інвестицій у відновлення України потрібне їх поєднання з новою хвилею реформ.

Про це вона заявила під час виступу у Верховній раді по відеозв’язку, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

Президентка Єврокомісії нагадала, що наступного понеділка разом із президентом Зеленським та прем’єр-міністром Шмигалем вона візьме участь у конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

“Ваш європейський шлях і відбудова країни будуть йти поруч. Україна буде в лідерах. Потрібні будуть великі інвестиції. Але щоб максимізувати їх вплив і зміцнити довіру бізнесу, інвестиції потрібно буде поєднати з новою хвилею реформ”, – заявила фон дер Ляєн.

Вона відзначила, що чималого прогресу вже вдалося досягти.

“Візьміть боротьбу з корупцією. Ви створили вражаючу антикорупційну машину. Але зараз цим установам потрібні зуби і потрібні люди на керівних посадах. Якнайшвидше мають бути призначені новий керівник САП та новий директор Національного антикорупційного бюро України”, – сказала вона, нагадавши також про реформу Конституційного суду, необхідність прийняти законодавство щодо процедур відбору суддів, потребу зменшити надмірний вплив олігархів на економіку, а також прийняти закон про ЗМІ, який приведе українське законодавство у відповідність із чинними стандартами ЄС.

Звичайно, реформи завжди потребують часу. Так працюють усі наші демократії. І, наприклад, ніхто не очікує, що Україна заповнить усі посади у ваших нових інституціях, тоді як багато ваших найкращих і найрозумніших воюють на фронті. Але українська демократія має бути на правильному шляху. Ви вже показали, що можете приймати важливі закони, навіть коли війна ще триває”, – зазначила президентка Єврокомісії.

“Сьогодні я тут з дуже простим повідомленням. Попереду довгий шлях, але Європа буде поруч з вами на кожному кроці цього шляху, скільки завгодно, від цих темних днів війни до моменту, коли ви перетнете двері, що ведуть до нашого Європейського Союзу”, – заявила також Урсула фон дер Ляєн.

Своєю чергою президент Зеленський, прем’єр-міністр Шмигаль і голова ВРУ Стефанчук підписали у Верховній раді спільну заяву задля досягнення стратегічної мети – членства України в ЄС.

“Нам потрібно приготувати нашу країну до початку переговорів про членство в ЄС. Членство в ЄС це не геополітика, чи імплементація певної політичної волі, це особливі речі, переваги, які воно приносить кожній людині в Україні, кожній компанії, кожній державній інституції в Україні” – сказав президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній раді, на якому по відеозв’язку була присутня і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Багато рішень залежатиме від Верховної ради, від кожного депутата, від того, як ви, члени парламенту, готові працювати над цими рішеннями, як ви готові координувати свою роботу з урядом і дипломатами. Угода про асоціацію виконана на 63 %, 37% – це завдання для всіх нас”, – зазначив він.

Але, наголосив Зеленський, депутати мають зосередити свою роботу на розробці необхідних законопроєктів.

“Це не буде легко. Навіть якщо ви знаєте, що деякі з ваших рішень не будуть зустрічати оплесками, але це потрібні рішення з метою просування України на шляху вперед, ви маєте приймати такі рішення”, – заявив він.

Також Зеленський оголосив про підписання спільної заяви на знак єдності усіх гілок влади на шляху до членства в ЄС.

“Сьогодні ми підписуємо спільну заяву, яка є сигналом до єдності усіх гілок влади і доказом нашого прагнення досягти стратегічної мети, яка полягає у повноцінному членстві у Європейському Союзі”, – сказав Зеленський.

За його словами, підписання цієї заяви має таке ж значення, як підписання заявки на вступ до ЄС.

“Нам потрібно було 115 днів, щоб отримати статус кандидата у члени ЄС. Наш шлях до повноцінного членства не має тривати десятки років. Ми маємо пройти цей шлях настільки швидко, наскільки це можливо, і це залежить від нас, як швидко ми будемо рухатися. Ми повинні робити свою роботу бездоганно, щоб наші друзі в ЄС так само швидко схвалили ще одне історичне рішення”, – заявив Зеленський. Заяву крім нього підписали також спікер Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр Денис Шмигаль.

Як повідомлялося, за даними УП, Національна рада відновлення готує “антикризовий план” для України, який може передбачати переформатування уряду та скорочення кількості міністерств із 20-ти до 12-ти.

Нагадаємо, переважна більшість громадян України хочуть вступу в ЄС і НАТО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE