Politerno > Україна і світ > НАТО та ЄС б’ють на сполох через ризик контрабанди зброї з України – Financial Times

НАТО та ЄС б’ють на сполох через ризик контрабанди зброї з України – Financial Times

  • 12 Липня, 2022
  • 1615 Переглядів
  • 0

Країни НАТО та ЄС наполягають на кращому відстеженні зброї, яка постачається в Україну, у відповідь на побоювання, що злочинні групи контрабандою вивозять її з країни на чорний ринок Європи.

Про це пише Financial Times.

Відтоді, як Росія розпочала війну проти України, західні держави пообіцяли виділити понад 10 мільярдів доларів на військову підтримку, від портативних ракетних установок і бронетехніки до гвинтівок і великої кількості боєприпасів.

Низка країн-членів НАТО обговорюють з Києвом певну систему відстеження або детальні списки інвентарю зброї, що постачається в Україну, повідомили Financial Times два західних чиновника, поінформованих про переговори.

Третя особа, знайома з ситуацією, повідомила, що уряд України за допомогою західних країн створює більш розширену систему моніторингу та відстеження зброї.

“Вся ця зброя потрапляє на південь Польщі, доставляється до кордону, а потім просто розподіляється на транспортні засоби для перетину: вантажівки, мікроавтобуси, іноді приватні автомобілі”, — сказав один із західних чиновників.

«І з того моменту ми не маємо інформації про її місцезнаходження, і ми не маємо уявлення, куди вони вона їде, де її використовують і навіть чи залишається в країні».

Імовірність того, що американська зброя, надіслана в Україну, потрапить до чужих рук, є «серед низки міркувань», враховуючи «складну ситуацію» на місці в країні, сказала Бонні Деніз Дженкінс, заступник міністра США з контролю над озброєннями та міжнародної безпеки, у вівторок.

«США дуже серйозно ставляться до нашої відповідальності щодо захисту оборонних технологій американського походження та запобігання їх перенаправленню або незаконному розповсюдженню», — сказала Дженкінс журналістам у Брюсселі, додавши, що США «продовжують контакт» з Києвом з цього питання.

«Ми впевнені в зобов’язанні українського уряду належним чином охороняти [зброю] США та звітувати про неї», — додала Дженкінс.

Юрій Сак, радник міністра оборони України, зазначив: “Будь-яке переміщення зброї в Україну чи з України — коли таке переміщення потрібне для ремонту, коли це необхідно — дуже ретельно відстежується та контролюється як Україною, так і нашими міжнародними партнерами”.

Питання торгівлі зброєю з України обговорювалося на зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС цього тижня, а в понеділок Європейська комісія запустила «Центр підтримки ЄС» у сусідній Молдові для надання експертних знань та співпраці для боротьби з такими проблемами, як контрабанда зброї.

“Важко уникнути торгівлі людьми чи контрабанди — ми не досягли цього в колишній Югославії і, ймовірно, не уникнемо цього в Україні”, — сказала Яна Чернохова, міністр оборони Чехії, журналістам у Празі в п’ятницю.

Вона сказала, що вірить у те, що країни-донори вживають усіх необхідних заходів для відстеження зброї, але попередила, що буде неможливо стежити за кожним предметом.

Європол, правоохоронне агентство ЄС, у квітні заявило, що його розслідування показали, що почалася торгівля зброєю з України в блок для постачання організованим злочинним групам і це потенційна загроза безпеці ЄС.

“Російська агресійна війна проти України призвела до розповсюдження значної кількості вогнепальної зброї та вибухівки в країні”, – йдеться в інформаційній записці Європолу, надісланій урядам.

“Спочатку українські офіційні особи вели реєстри вогнепальної зброї, яка була видана цивільним особам, але від цієї практики відмовилися, коли війна загострилась, і з тих пір вогнепальна зброя розповсюджувалася без записів”, — йдеться в повідомленні, закликаючи до “реєстру зброї та інших військових матеріалів, переданих з ЄС в Україну”, щоб допомогти правоохоронним органам їх відстежити.

“Інформація про те, що Україна стає головним центром контрабанди зброї, не відповідає дійсності”, — сказав Сак, припускаючи, що ті, хто заявляє про це, “можуть бути частиною інформаційної війни Росії, щоб перешкодити міжнародним партнерам надавати Україні зброю, необхідну для нашої перемоги”.

Як повідомлялося, конгресвумен Вікторії Спартц заявила, що існують великі проблеми щодо механізмів контролю за американською допомогою (оверсайту), подробиці яких вона не може розголошувати. Дискусія про ці проблеми може стати у Вашингтоні ще гучнішою з наближенням цьогорічних виборів у США.

Нагадаємо, 12 липня підозрюваний у причетності до скоєння резонансної ДТП бізнесмен Олександр Ярославський, який у лютому виїхав за кордон, повернувся в Україну, перетнувши кордон зі Словаччиною. По поверненню в Україну він здав біологічні зразки для ДНК-експертизи і прийде на допит у прокуратуру.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE