Politerno > Україна і світ > Спартц заявила, що Київ несерйозно ставиться до проблем війни і саботує контроль за використанням допомоги. ВІДЕО

Спартц заявила, що Київ несерйозно ставиться до проблем війни і саботує контроль за використанням допомоги. ВІДЕО

  • 11 Липня, 2022
  • 2871 Переглядів
  • 0

Конгресвумен Вікторії Спартц заявила, що існують великі проблеми щодо механізмів контролю за американською допомогою (оверсайту), подробиці яких вона не може розголошувати. Дискусія про ці проблеми може стати у Вашингтоні ще гучнішою з наближенням цьогорічних виборів у США.

Про це вона сказала в інтерв’ю “Європейській правді”.

Спартц прокоментувала свою заяву про нібито зв’язки керівника офісу президента України Андрія Єрмака з РФ, заявивши, що наша держава має низку проблем, зокрема щодо контролю розподілу американської допомоги, які не вирішуються через певних людей.

Спартц розповіла, що отримала інформацію про можливі зв’язки керівника ОП з державою-агресором від інших країн, відмовившись назвати конкретні джерела. Конгресвумен зазначила, що це питання є проблемним для США та його може вирішити президент України Володимир Зеленський.

Водночас, вона наголосила, що в Сполучених Штатах як республіканці, так і демократи стурбовані питанням контролю тих грошей, які держава надає на підтримку України.

“Тобто проблема, про яку я кажу, існує на двопартійному рівні! І вам потрібно її вирішувати! Або, якщо ви не можете її вирішити, тоді ваш президент повинен не ображатися, коли він спілкується із Заходом”, – сказала Спартц.

Згодом, відповідаючи на уточнююче запитання журналіста, політик пояснила, що головна проблема це “не Єрмак”, а пов’язані з ним питання.

Проблема – не Єрмак. У вашій країні є проблеми, які не вирішуються. І коли я питаю, чому вони не вирішуються, то наші люди мені кажуть, що через Єрмака. Тому це і піднялося”, – зазначила конгресвумен.

За її словами, проблема полягає в тому, що Україна не готується до бойових дій та “не робить потрібні речі”.

“Якщо ця людина (Єрмак – ред.) не є джерелом проблем, тоді треба дивитися, що далі, чому ці проблеми відбуваються. Тому що зараз у вас відбувається не те. Ви до війни не готуєтеся. Ви навіть поводитеся так, наче у вас війни немає! Не розумієте, що у вас найбільша війна після Другої світової!”, – вважає Вікторія Спартц.

Упродовж інтерв’ю вона кілька разів повторила про необхідність для Штатів контролю за тим, куди витрачаються американські кошти. Вона висловила думку, що невиконання цієї вимоги може спричинити значні проблеми для України.

“Вам вирішувати, що робити, але я вам скажу, що проблеми в України будуть великі, якщо Україна зараз не зможе з нами домовитися. Якщо Конгрес не відчує, що ми можемо вам довіряти. Це ж не в мені питання. Українці не розуміють, що у Конгресу є відповідальність робити нагляд, oversight щодо того, куди та на що витрачають американські гроші. Нас для цього обирають наші виборці”, – підкреслила конгресвумен.

Вона припустила, що зброя надана Україні могла нібито піти в інші держави, як приклад навівши Сирію чи Росію. За словами Спартц, вона запропонувала Києву механізм нагляду за розподілом коштів від США, проте українська сторона відкинула його.

Однією з проблем Спартц також вважає непризначення спеціалізованого антикорупційного прокурора, у чому знову ж таки звинувачують Андрія Єрмака та його заступника Олега Татарова.

“Ми витрачаємо мільярди доларів. В Україні були створені антикорупційні інституції, і нас турбує, коли ми бачимо, що ці інституції не можуть працювати.

Мені кажуть, що це через Єрмака і людей, яких він ставить на посади. Я не знаю, чи це так, але президент Байден, коли він витрачає кошти в Україні, повинен звітувати Конгресу за це.

Якщо ми не маємо можливості робити аудит, якщо ми не знаємо, що відбувається з нашою безпековою підтримкою, тобто зброєю, щойно вона перетнула кордон!.. А ми не знаємо, що з нею у вас відбувається, тому що у нас немає людей в Україні. І ми чуємо, що є проблеми на фронті, не маючи механізмів нагляду – то що, ви думаєте, мені скажуть мої виборці?”, – зазначила Спартц.

Крім цього, політик розповіла, чого потребує Україна для перемоги у війні.

“Україна і кожен українець повинні зрозуміти, що у вас дуже серйозна війна. Потрібно, щоб люди, хто чим може, допомагали вашій армії, допомагали військовим, людям, які хочуть воювати. Кожен повинен зробити, хто що може, хто чим може допомагати. Ви повинні перейти на воєнні рейки. Я раджу не недооцінювати вашого противника. Росіяни перегруповуються, вони вміють вести гібридну війну“, – заявила вона.

Вікторія Спартц також висловила недовіру президенту Сполучених Штатів Джо Байдену щодо підтримки нашої держави.

“Я вважаю, що президент Байден не є чесним. Я досі не бачила його стратегії чи результату, якого він прагне досягти. І Конгрес на двопартійному рівні розчарований через це. І я особисто розчарована”, – сказала представниця Конгресу.

Як повідомлялося, Спартц відповіла на звинувачення демократки Марсі Каптур у прислуговуванні тезам Кремля – слухати кишенькових бюрократів Єрмака і є службою Кремлю.

Слід зазначити, що сьогодні посли країн G7 у Києві наголосили на критичній важливості своєчасного призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE