Politerno > Україна і світ > У Раду внесено президентський законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі

У Раду внесено президентський законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі

  • 11 Липня, 2022
  • 556 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський у понеділок вніс у Раду законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі – текст документу з’явився на сайті українського парламенту.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Законопроєкт має назву “Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України”.

В Офісі президента пояснили, що на цей крок президент пішов “на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності”.

Законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних до встановлених в ухваленому 12 березня 2022 року польському законі “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни”.

У розробленому за ініціативою президента законопроєкті передбачається, зокрема, надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. 

Поляки також отримають право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Текст законопроєкту доступний на сайті Верховної Ради.

Примітно, що Зеленський зробив це у день, коли Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії.

Як повідомлялося, наприкінці травня президент Володимир Зеленський оголосив про домовленість з Польщею щодо угоди, яка має спростити перетин кордону між країнами.

Нагадаємо, конгресвумен Вікторії Спартц заявила, що існують великі проблеми щодо механізмів контролю за американською допомогою (оверсайту), подробиці яких вона не може розголошувати. Дискусія про ці проблеми може стати у Вашингтоні ще гучнішою з наближенням цьогорічних виборів у США.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE