Politerno > Україна і світ > Без західної зброї вибити окупантів з Півдня України складно – експерт

Без західної зброї вибити окупантів з Півдня України складно – експерт

  • 12 Липня, 2022
  • 1110 Переглядів
  • 0

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю британській газеті The Times заявив, що президент Володимир Зеленський наказав ЗСУ деокупувати Південь України.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець у колонці на “Еспресо” аналізує дане повідомлення.

Офіційне бажання влади вибити росіян з Півдня

Чи не вперше оголошується, декларується план українського наступу через закордонне видання. Паралельно із заявою міністра оборони Резнікова є звернення віцепремʼєрки Ірини Верещук, яка закликала мешканців окупованих районів Херсонщини й Запоріжжя швидко евакуюватися, адже Збройні сили України будуть деокуповувати ці зони й очікуються величезні бої.

Тобто українські посадовці завуальовано повідомляють, що незабаром розпочнеться великий наступ на Херсонському напрямку. Якщо звернути увагу на зведення Генштабу ЗСУ, то якоїсь конкретної інформації про наступ у напрямку Херсону немає. Мова йде насамперед про тактичні дії з обох боків, скеровані на здобуття тактичних переваг.

Упродовж останніх тижнів ЗСУ звільнили від окупантів населені пункти Херсонської області Потьомкіно, Зелений гай, Барвінок – це у напрямку Чорнобаївки, Мирне та Іванівка. Варто відзначити, що смт Іванівка згадується не вперше – тобто бойові дії проводяться на локальних ділянках.

Херсонщина – складна з точки зору ведення бойових дій, на цьому напрямку активно використовується авіація та артилерія. За допомогою пари штурмовиків, українські військові вразили пункти спостереження та командування окупантів у Херсонській області.

Українські війська продовжують поступово витісняти ворога

Російські окупанти намагаються збільшити кількість особового складу й техніки в тих напрямках, де можливі наступи ЗСУ. Повідомлялося, що росіяни підтягують техніку безпосередньо в Херсон. 

Варто наголосити, що Херсонський напрямок виглядає достатньо спокусливо для наступу. Протяжність фронту сягає 250 км, діє 13 ворожих батальйонно-тактичних груп із достатньо великими проміжками для ведення такої оборони.

На правому березі Дніпра також є логістичні пастки – 2 мости – поблизу Нової Каховки та Антонівський, якими ворог забезпечує свої частини. Є спокуса сформувати 2 ударні угруповання зі свіжих бригад: одне повинно вийти на Херсон та утримувати місто, інше – діяти від Запоріжжя на Мелітополь. Але це висновки, які робляться з мапи, не враховуючи ризики для життів українських солдатів.

Для проведення широкомасштабного наступу потрібно мати достатньо сил і засобів. Резніков говорить про необхідність мільйонного угруповання. Наразі в ЗСУ мобілізовано близько 700 тис. особового складу. Тобто треба добрати ще 300 тис воїнів. Хоча з іншого боку не кількість захисників визначає хід бойових дій, а навченість підрозділів, злагодженість, оснащеність та розумний і технологічний план ведення бойових дій.

Необхідність закордонної зброї

Наразі наші Збройні сили не мають можливостей та передумов у короткий проміжок часу здійснювати широкомасштабні наступальні дії на Півдні.

“” Ми привʼязані до ситуації, яка розвивається на Донбасі – стабілізації лінії фронту

Таким чином підготовка до наступу можлива лише з урахуванням отримання закордонної допомоги – жовтень-вересень. Тобто політичне побажання, яке озвучив міністр оборони Резніков щодо деокупації Півдня України, повинне покладатися на конкретні можливості. 

У будь-якому разі Генеральний штаб ЗСУ зробить правильні висновки, коли починати наступальну операцію. Звісно ж, це буде вчасно, втаємничено й без оголошення в іноземних виданнях. 

Як повідомлялося, конгресвумен Вікторії Спартц заявила, що існують великі проблеми щодо механізмів контролю за американською допомогою (оверсайту), подробиці яких вона не може розголошувати. Дискусія про ці проблеми може стати у Вашингтоні ще гучнішою з наближенням цьогорічних виборів у США.

Також нагадаємо, резидент Володимир Зеленський у понеділок вніс у Раду законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі – текст документу з’явився на сайті українського парламенту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE